De Kapstok in Pittem houdt opendeurdagen op 9 en 10 oktober: “Er gaat niets verloren”

De werkgroep wil via de opendeurdag de werking van De Kapstok bekend maken bij het bredere publiek. We zien vlnr. Maddy Van Walleghem, Roos Vincent, André Maeseele, Maria Declerck, Lucrèce Guilbert en Martine De Witte. (foto Jan)
Redactie KW

Sinds maart 2020 is De Kapstok verhuisd naar zijn nieuwe locatie in de Joris Wybostraat. Om het brede publiek de mogelijkheid te bieden kennis te maken met de werking van dit sociale project wordt op 9 en 10 oktober een opendeurdag gehouden.

Na twee jaar in de Koolskampstraat en vijf jaar op de Markt is De Kapstok sinds maart vorig jaar verhuisd naar de Joris Wybostraat 12. “De gebouwen waren vroeger van Mariagaard, de boerderij van de Zusters Van Maria”, vertelt Maria Declerck. “Zij schonken de gebouwen aan de vzw Decanale Werken van het bisdom, met als voorwaarde dat deze ter beschikking van De Kapstok zouden worden gesteld. De vzw Decanale Werken heeft de verbouwingswerken gefinancierd en de inrichting en binnenafwerking gebeurde met de groep van 37 vrijwilligers die hier nu werkzaam zijn.”

Puntensysteem

“Het doel van De Kapstok is hulp bieden aan mensen uit Pittem, Wingene en Zwevezele die kampen met financiële problemen. De voedselbedeling op de eerste en derde woensdag van de maand zijn een belangrijke pijler van de werking. Sinds we op de nieuwe locatie zitten, is de manier van werken daarvan veranderd. Daar waar vroeger vaste pakketten verdeeld werden, zijn we nu overgeschakeld op wat je kan omschrijven als een sociale kruidenierswinkel, waarbij de mensen zelf uit de rekken kunnen kiezen wat ze willen.”

“Daarvoor werd een puntensysteem in het leven geroepen, waarbij aan de hand van de grootte van het gezin een aantal punten toegekend wordt. Deze manier van werken heeft duidelijk een positief effect op de eigenwaarde van de mensen, want ze komen nu als het ware echt naar de winkel. Er gaat nu echt niets verloren, wat bij de vooraf samengestelde pakketten wel eens kon gebeuren.”

“Een deel van onze producten halen we bij de Voedselbank in Kuurne of mogen we gratis halen bij bakkers of warenhuizen. Daarnaast hebben we ervoor gekozen om het aanbod uit te breiden met goederen die we zelf aankopen, zoals melkproducten, vlees, koffie, verse groenten en fruit, wasproducten, toiletartikelen… We mogen zeggen dat corona een invloed heeft gehad op het aantal mensen dat langskomt. Waar we voor corona spraken over 50 tot 60 gezinnen is dat aantal nu gestegen tot om en bij de 80.”

Tweedehandswinkel

“De subsidies en financiële steun die we krijgen zijn voldoende voor de huur en de onderhoudskosten van de gebouwen”, gaat Maddy Van Walleghem verder. “Om de aankoop van de bijkomende producten te financieren, kunnen we terugvallen op de inkomsten van onze tweedehandswinkel van kleding, schoenen, handtassen en speelgoed. Daar kunnen de mensen, die op woensdag komen, aan sterk verminderde prijs kleding kopen. Belangrijk om weten is dat de winkel ook voor iedereen open is op donderdag van 16 tot 18 uur.”

“Ik wil ook benadrukken dat het hier om kleding en andere zaken gaat die nog mooi en draagbaar zijn. We doen dan ook een oproep aan iedereen die dergelijke zaken of speelgoed heeft om deze binnen te brengen, zodat wij ze een nieuwe leven kunnen geven.”

“We merken maar al te vaak dat rond de werking van De Kapstok nog veel vooroordelen bestaan”, vervolgt André Maeseele. “Maar al te vaak moeten we als vrijwilliger met argumenten komen om onze werking te verklaren, waarbij we constateren dat onwetendheid aan de basis ligt van de scepsis. Om hier iets tegen te doen en het grote publiek eens kennis te laten maken met onze werking hebben we besloten op 9 en 10 oktober de deuren eens open te zetten. We zullen de mensen rondleiden in onze afdelingen en een woordje uitleg geven. We willen ook tonen dat De Kapstok niet alleen de locatie van de voedselbedeling is, maar ook een ontmoetingsplaats, waardoor de eenzaamheid doorbroken wordt”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier