De Innengaard laat je je eigen fleurig boeket samenstellen

Ellen Vandewalle kan op veel vrijwilligers rekenen voor het onderhoud. © LS
Redactie KW

In Sint-Kruis bevindt zich met De Innengaard een prachtig privédomein waar nu ook een publieke pluktuin te vinden is. Voor elke bloemenliefhebber een paradijs, waar je eigenhandig een persoonlijk boeket kan oogsten en samenstellen, van april tot en met oktober.

Ellen Vandewalle (40) volgde een opleiding biolandbouw en ging enkele jaren geleden op zoek naar de ideale plek om haar droom tot leven te brengen. Ze kwam in gesprek met de eigenaar van Kasteel Rooigem en zo rijpte het idee om met seizoensbloemen meer kleur en geur in de voortuin van het kasteel te brengen.

Het is een levenswerk dat rustig aan tot bloei komt. Al eeuwen was de tuin privé en zo voor velen een mysterie. “Als kind groeide ik hier in de buurt op en iedereen vroeg zich af wat zich achter deze poort bevond“, vertelt Ellen.

“Nu openen we een deel van het domein voor iedereen die zich lid maakt van De Innengaard. De naam van onze pluktuin verwijst naar een omsloten, omhulde tuin. Met onze bloemen willen we mensen uitnodigen om binnen te komen in de microkosmos die Rooigem is, te genieten en te verinnerlijken. Het is mooi om te zien hoe mensen opnieuw contact maken met zichzelf via de bloemen.”

Sociaal en duurzaam

De bloemen zijn lokaal gezaaid en verzorgd in volle grond. Het domein is een plaats waar bloemenliefhebbers elkaar ontmoeten en zich laten inspireren door elkaars creativiteit. Ellen laat zich ondersteunen door de hulp van een diverse groep vrijwilligers, die met plezier de bloemen mee verzorgen.

“De pluktuin volgt het principe van gemeenschapsgedragen landbouw, wat betekent dat de oogsters aan het begin van een seizoen een oogstaandeel kopen: je wordt bloemenlid van de tuin. De bloemenpassen zijn een vorm van voorafbetaling, zodat de bloemenboerin de middelen heeft om zaadgoed, compost en materiaal aan te schaffen. Op die manier kan je als plukker genieten van de rijke oogst aan bloemen en ondersteun je tegelijk een nieuwe sociale en duurzame vorm van landbouw.”

Verbinding met de natuur

Drie jaar geleden vertelde ze in de directe buurt over de pluktuin en tekenden al heel wat mensen in. Sinds de lockdown komen steeds meer nieuwsgierige wandelaars langs. Ellen ziet weer een verbinding ontstaan met de natuur.

“Tijdens de coronaperiode zijn we gedwongen dichter bij huis te blijven en zo leren we ook te genieten van onze eigen omgeving. Hier kan je echt de tijd nemen om te plukken, een moment voor jezelf om te onthaasten. Om zo ook opnieuw contact te maken met de jaargetijden en de steeds veranderende natuur.”

Wat rust gaf, was dat de wereld ondertussen stilstond en je niets miste van het sociale leven, wat andere jaren wel heel erg het geval is.

“De lockdown viel samen met de lente, de drukste periode van het jaar, het moment dat de tuin ontploft. Dan voel je je soms heel klein als mens tegen al die grootse natuurkracht, waarbij de bodem opwarmt, alles in een enorm tempo tot leven komt. Dan is het én zaaien én wieden én uitplanten en alle planten in de serre water geven en nog veel meer en allemaal tegelijk…”

“Wat rust gaf, was dat de wereld ondertussen stilstond en je niets miste van het sociale leven, wat andere jaren wel heel erg het geval is. Daarentegen waren natuurlijk de kinderen nu fulltime thuis. Een pittige combinatie met de lange lentedagen die de tuin dan van een bloemenboerin verlangt.”

Zonnebisschop

Voor het ontwerp van de tuin baseerden de onderneemster en de eigenaar van het domein zich op de oude kaart van Rooigem uit de 18de eeuw. We zien een gelijkenis met het hof en de tuinen van Versailles.

“De bisschop die hier in domein Rooigem zijn buitenverblijf had, noemde zichzelf zelfs de Zonnebisschop naar analogie met Louis XIV. In het reliëf voel en zie je nog de oude vormen. Door deze eeuwenoude patronen te gebruiken met een hedendaagse invulling van seizoensbloemen brengen we geschiedenis, ecologie en bewuste bloemenliefhebbers samen.”

Inschrijvingen

Bloemenlid kan je worden door in te schrijven voor een lokaal bloemenjaar, dat loopt van april tot en met oktober. Via de website vind je een rozenpas, lentepas, zomerpas of boeketpas. De tuin gaat wekelijks vier momenten open voor de bloemenleden: dinsdag, donderdag en zondag van 10 tot 12 uur en vrijdagavond van 17 tot 19 uur.

Wie interesse heeft in een bloemenabonnement kan zich inschrijven voor een infomoment op vrijdag 18 september om 15.30 uur en om 19.30 uur. Je plaatsje reserveer je best via ellen@innengaard.be aangezien het aantal inschrijvingen beperkt is door de coronamaatregelen.

Info: www.innengaard.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier