De impact van corona op het leven van Marnix Van Daele uit Doomkerke

(foto RV)
Redactie KW

Sociaal bewogen en actief op heel wat domeinen. Zo is Marnix Van Daele (54) uit de Bruggesteenweg in Doomkerke. Als geen ander moest hij lijdzaam de repercussies van de coronapandemie ondergaan. Zowel op professioneel vlak, als hoogleraar aan de UGent, als in zijn vrije tijd, tijdens zijn vele engagementen.

Marnix Van Daele is getrouwd met Nancy Bonne en vader van Mathias, Emma, Thomas en Lucas. Expliciete hobby’s zijn niet aan hem besteed. Zijn drukke leven naast het professionele houdt hem vitaal, werklustig en sociaal bewogen.

Marnix is hoogleraar aan de UGent, faculteit Wetenschappen en vakgebied Numerieke Wiskunde.

“Vanaf de derde week voor het paasverlof doceerde ik van thuis uit en dat ging door tot eind mei. Die periode was ik dus niet in Gent, enkel voor de examens die op de traditionele manier verliepen. Aan de PC in een ontsmet lokaal. Toch een drastische ommezwaai, waarbij ik wel de gezichten mis van mijn studenten, niet zo’n ruime groep weliswaar.”

“Er was geen alternatief alhoewel het mijn mening is, dat het merendeel van de studenten toch de live lessen verkiest in een aula en met directer contact, ook meer opportuun om vragen te stellen. Hat academiejaar 2019-2020 is zo ook geëindigd en qua examenresultaten is het best vergelijkbaar met de tijden voor corona.”

“De schrik zat er goed in bij iedereen. Er was meer studeermogelijkheid en de algemene tendens was wel dat de lat wat minder hoog werd gelegd. Het was sowieso een erg moeilijke tijd voor onze studenten.”

“In deze coronatijden gonst het in de media van begrippen als exponentiële groei, zevendaagse gemiddelden, reproductiegetal. Als wiskundige zijn dat voor mij heel vertrouwde termen, die frequent voorkomen in mijn cursussen ‘Wiskundig Modelleren’ en ‘Modelleren en Simuleren’, die ik in Gent doceer.”

“Vanaf maandag 26 oktober wordt het weer voor alvast vier weken ‘lesgeven van thuis uit’. Een beslissing van onze rector in het belang van iedereen, studenten en personeel.”

Impact op FC Doomkerke

Marnix is in zijn vrije tijd secretaris van de koninklijke club FC Doomkerke die dit seizoen met zeven ploegen aantreedt.

“Zowat de helft van de terugronde werd er niet gespeeld, nu mogen de jongeren tot reeks U17 voorlopig nog voetballen.”

“Dat impliceerde minder administratief werk en geen kantine-uitbating, want dat is bij ons teamwerk met een beurtrol. De schrik zat er diep in, mocht de preventiemaatregel er komen van…wèl voetbal en geen kantine. Niet evident en op termijn puur financiëel onhoudbaar.”

“Het nieuw voetbalseizoen is nog vrij jong en nu al weer die beperking, dat is niet leuk. En toch respecteren we maximaal de opgelegde regels.”

“Na dat sterk ingekort seizoen in het voorjaar, ging de inschrijving voor dit seizoen heel vlot en erkentelijk vanwege de ouders. Wat ons erg verheugt.”

VZW ‘t Haantje

En dan is er nog vzw ‘t Haantje die het onderhoud en de verhuringen van parochiaal centrum en tevens kamphuis ‘t Haantje in de Brandstraat regelt. Hier fungeert Marnix Van Daele als een van de drie leden van de Raad van Bestuur en tevens secretaris.

“Alle verhuringen konden gewoon doorgaan als het toegelaten was. Vlaams minister Dalle besliste dat de zomerkampen konden plaatsvinden, met inachtneming van de strikte regels. We hadden een volboeking voor 150 gasten, die we netjes indeelden in drie bubbels van maximum 50 vakantiegangers. We zorgden voor een tijdelijke aanpassing van de infrastructuur met een sanitaire wagen buiten en extra kranen en stromend water. Twee groepen sliepen binnen, de derde bleef buiten overnachten.”

“De editie 2021 van Rock ‘t Haantje zal er vermoedelijk niet komen”

“In de lente van 2019 kocht onze vzw een podium aan stad Tielt. Dat kwam nu wonderwel van pas. Het is zowat 12 op 6 meter groot en fungeerde als eetzaal. Alles is integraal goed en veilig verlopen.”

Het feestcomité

“Het feestcomité is en was voor dit horrorjaar al een ietwat slapende instantie. Er was niets spectaculairs gepland voor 2020. En toch is het onze vurige hoop dat er een heropstart komt en dat we de fakkel kunnen doorgeven aan een nieuwe ploeg. ‘Rock ‘t Haantje’ was een zachte driejaarlijkse traditie aan het worden. Normaliter zou er dus weer een editie zijn in 2021, maar ja,…de situatie met corona indachtig, vermoeden we dat editie 2021 er niet zal komen.’

Op politiek vlak

Marnix Van Daele is een van boegbeelden van de Respect-fractie met acht verkozenen in de gemeenteraad. “Waar de gemeenteraad plaatsvindt, heeft weinig invloed op inhoud, beleving en praktisch verloop. De locatie doet er niet toe. Het was even wennen, dat wel, in die ruime Zaal voor Sport en Spel. Meer niet.”

“Corona zorgt wel voor een eerder negatieve impact op het groepsgevoel. We houden ons aan de regels, wat impliceert dat we onze ruime Respect-groep minder vaak konden samenbrengen. De bijeenkomsten waren eerder beperkt tot de acht raadsleden. De vele beslissingen en de communicatie over corona door de nationale politiek en het overlegcomité… dat volg ik op maar geef er geen uitspraken over.”

Impact op zijn gezin

“In de eerste periode van lockdown zaten we met ‘ons zessen’ allemaal thuis. Ook mijn vrouw werkte van thuis uit. Ik prees me gelukkig dat we allemaal samen veilig thuis waren, werkend of studerend. En ja, dan stond ik vaak aan het fornuis, koken voor ons dicht verenigd gezin. Wat een heerlijk gevoel was dat!”, besluit de joviale en minzame Marnix Van Daele. (RV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier