De IJslandvissers meren een laatste keer aan in Oostende

Redactie KW

Vanaf vandaag loopt in de Venetiaanse Gaanderijen op de zeedijk in Oostende de expo ‘Onze Ijslandvaarders.’

Deze zomertentoonstelling van de Cultuurdienst Oostende belicht de definitief voorbije maar legendarische periode van de IJslandvaart onder zeil vanuit Noord-Frankrijk en de gemotoriseerde Ijslandvisserij vanuit Oostende in de 20ste eeuw.

Van zeil op motor

Vanaf de opkomst van de stoomvaart eind 19de eeuw wordt Oostende de belangrijkste haven voor de visserij in de IJslandse wateren. Voordien vertrokken de galetten, schoeners vanuit Duinkerke en Gravelines naar het vulkaaneiland voor campagnes die 6 maanden mens en zeilschip zwaar op de proef stelden. Met de stoom- en motorvaartuigen duurde de reis nog 18 dagen en werd de vangst met lijnen geruild voor de netten van de plankenvisserij.

Getuigenissen

Die visserijgeschiedenis komt in tientallen mondelinge getuigenissen van IJslandvissers en historische maar scherpe foto’s in beeld. En fotograaf Stephan Vanfleteren portreteerde hun karakterkoppen. De Oostendse fotograaf wijlen Maurice Anthony legde het lokale luik van de Oostendse IJslandvisserij, het leven van die zeebonken aan de wal, thuis en in de vismijn vast. Journalist en tv-maker Martin Heylen interviewde een aantal van de laatst overlevende Ijslandvissers.

Ook de dagelijkse gebruiksvoorwerpen, elk met een eigen verhaal, lijken zo uit de broekzak van een IJslandvisser gevallen en opgeraapt. Scheepsmaquettes, reisroutes, monsterboekjes, scheepsrampen, vissoorten en zeevogels, bijgeloof… De artefacten zijn uitgestald en doen hun verhaal.

Kinderen, slechthorenden en -zienden beleven een op maat aangepast bezoek. En er is de box met een tekstboekje samengesteld door Martin Heylen, Stephan Vanfleteren en curator Ineke Steevens.

De expo loopt nog tot en met 7 november. Dagelijks van 14 tot 18 uur. Op zondag ook nog eens van 10 tot 12 uur. Meer info op www.oostende.be/ijslandvissers.

(ML)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.