De huismussen van Tieltenaar Hendrik Vergote zijn wereldkampioenen

Twee keer goud op WK voor Hendrik Vergote. © Foto LVA
Lieven Vancoillie

Gewestelijk, provinciaal, Vlaams, nu ook weer wereldkampioen: het eremetaal dat Hendrik Vergote met zijn vogels verzamelt, is haast niet meer bij te houden. “Het is een passie die er niet meer uit gaat.”

Het goud won Hendrik Vergote (60), de echtgenoot van Martine Vincke en de vader van Nico en Dimitri, op het wereldkampioenschap in het Italiaanse Cesena met vijf huismussen (vier in een stam en een enkeling). “Het blijft een wereldtitel, maar de prestatie is niet zo uitzonderlijk omdat het niveau op een wereldkampioenschap voor Europese vogels niet zo groot is. Gewest- of provinciaal kampioen worden, is vaak veel moeilijker. Onze mooie hobby lijkt te verdwijnen. Wat na onze generatie?”

De interesse voor vogels kreeg Hendrik van vader Albert en moeder Helena mee. “Ik was nog geen vijf of zes. Later was ik tien jaar voorzitter van De Koperwiek. Nu ben ik aangesloten bij De Witte Mus in Lichtervelde.”

Vogelkweek

Hendrik, die voor de verzorging hulp krijgt van Francky Vanryckeghem, besteedt twee à drie uur per dag aan zijn hobby. “Het is een passie. Ik kweek ook zelf. De gepaste vogels aan elkaar koppelen. Ik doe het voor de mooie kleurtekeningen, de vorm… Bij wedstrijden is het simpel: de vogel die het meest het voorgeschreven model benadert, wint de wedstrijd.”

Het vogelzaad van Versele helpt daarbij. “Ja, er is wel wat jaloezie. Ik hou me daar echter niet mee bezig. Ik help waar ik kan. Ik zou op een hoogtepunt kunnen stoppen, maar ik doe het nog niet.” Hendrik, die al ruim 40 jaar in de Vulkoprin werkt, gaat het wel wat rustiger aan doen. “We gaan meer tijd aan zee doorbrengen en de kleindochters zijn onze grote oogappels.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten