De Haan versoepelt mondmaskerplicht vanaf woensdag

© belga
Redactie KW

Deze zomer gold in De Haan de verplichting om een mondmasker te dragen. Die verplichting wordt nu vroeger dan voorzien versoepeld. Vanaf 26 augustus geldt de verplichting enkel nog in een aantal afgebakende zones.

“We hebben de verplichting ingevoerd op het hele grondgebied omdat dit duidelijk is en oeverloze discussies vermijdt”, zegt burgemeester Vandaele. “Maar tegelijk spraken we af met de politie dat zij hier verstandig mee om zou gaan. Mensen werden dus niet beboet als ze geen masker droegen op een plaats waar het niet druk was. De cijfers bewijzen dat: in De Haan werden amper 8 boetes uitgeschreven. Ter vergelijking: in Blankenberge zijn er dat 950. Bij ons bleef het doorgaans bij een verwittiging. Alleen als mensen echt tegendraads waren, volgde een proces verbaal.”

Groot draagvlak bij bevolking

“De bevolking stond massaal achter onze verplichting. Er was en er is een zeer groot draagvlak voor. Zelfs al is het niet verplicht op de fiets, toch zie je veel fietsers met masker. Ik wil de bevolking dan ook uitdrukkelijk bedanken voor die medewerking.”

“Van meet af aan hebben we gezegd dat we de maatregel zouden versoepelen per 1 september, op het ogenblik dat de toeristenstroom vermindert. In afspraak met Oostende en Bredene gaan we dat iets vervroegen: vanaf 26 augustus. Uiteraard zijn er ook nog de verplichtingen die opgelegd worden door de Nationale Veiligheidsraad en door de gouverneur. Vanaf 26 augustus is een mondmasker in De Haan nog enkel verplicht op de dijken, de hellingen en de trappen naar het strand, in de winkelstraten, op parkings (ook bij supermarkten en campings, red.), in winkels, in restaurants en cafés tot je neerzit, en op markten, evenementen en kermissen. Ook in openbare gebouwen en op het openbaar vervoer. De volledige lijst staat op de website van de gemeente.”

Mondmasker wel steeds meenemen

“We vragen dat mensen hoe dan ook altijd een mondmasker bij hebben, en het opzetten als ze andere mensen tegenkomen. Ook op een wandelpad in het bos kan het immers bij momenten druk zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier