De Haan wil mobiele vaccinatiepost in eigen gemeente, maar onzeker of dat lukt

© Gemeentebestuur De Haan
© Gemeentebestuur De Haan
Hannes Hosten

De Haan wil zijn inwoners in eigen gemeente vaccineren, maar kan geen vaccinatiecentrum meer krijgen . De gemeente mikt op een ‘mobiele vaccinatiepost’ in sporthal Haneveld, maar volgens burgemeester Wilfried Vandaele (N-VA) is het niet zeker dat dit plan wordt goedgekeurd.

De Haan behoort tot de eerstelijnszone Oostkust, samen met Blankenberge, Zuienkerke, Knokke-Heist en Damme. Voor de Vlaamse regering mogen er maximaal twee vaccinatiecentra per eerstelijnszone komen. “Knokke-Heist en Blankenberge stonden bovenaan in de pikorde”, beseft burgemeester Wilfried Vandaele. “Maar onze nieuwe sporthal Haneveld is ook een heel geschikte accommodatie voor de vaccinatie, met veel ruimte en voldoende parking. Al betekent het wel dat er een hele tijd geen sportactiviteiten kunnen doorgaan.”

“Binnen de eerstelijnszone is afgesproken dat er vaccinatiecentra komen in Knokke-Heist en Blankenberge en dat er in De Haan een satelliet of een mobiele post van Blankenberge kan komen. Dat is het plan. Maar intussen is gebleken dat het erg onzeker is of dat zal worden goedgekeurd. Vlaanderen wil geen drie, maar twee vaccinatiecentra per zone. Ik zie nog een kleine opening als De Haan inderdaad een mobiele post van Blankenberge kan zijn, maar dat plan is nog niet uitgewerkt.”

Bredene of Blankenberge?

“Laat ons nu eerst afwachten wat de Vlaamse regering beslist over onze eigen vaccinatiepost. Maar als die niet wordt goedgekeurd, ligt het wat moeilijk voor ons”, zegt burgemeester Vandaele. “De Haan en Vosseslag liggen het dichtst bij het vaccinatiecentrum in het Staf Versluyscentrum in Bredene, weliswaar in een andere eerstelijnszone. Wenduine en Harendijke liggen dan weer het dichtst bij Blankenberge. Maar postnummers mogen niet worden opgesplitst.”

“Aanvankelijk werd gezegd dat je niet buiten je eigen eerstelijnszone mag gaan. Maar daar blijken nu toch uitzonderingen op. Zo treedt Sanapolis in Damme op als vaccinatiecentrum voor Damme, maar ook voor onder meer Maldegem, in een andere eerstelijnszone. En de inwoners van Middelkerke worden in Oostende gevaccineerd, ook buiten hun eerstelijnszone. Onze inwoners mogen dus ook naar Bredene. Als onze eigen vaccinatiepost niet wordt goedgekeurd, is dat de keuze die wij dan zullen moeten maken: Bredene of Blankenberge. Maar de hele gemeente moet wel naar hetzelfde vaccinatiecentrum.”

“Het was beter geweest dat elke gemeente zijn eigen vaccinatiecentrum zou hebben”, vindt Wilfried Vandaele, “maar ik ben natuurlijk geen vaccinatiespecialist. Het transport van de eerste vaccins, Pfizer en Moderna, is erg complex en wil de overheid centraal in de gaten houden. Ik weet het ook niet, maar ik denk dat dit anders zou kunnen.”

Zuienkerke: “Zoveel mogelijk naar Blankenberge”

Aanvankelijk werd gezegd dat ook Zuienkerke een mobiele vaccinatiepost van Blankenberge zou willen worden, maar burgemeester Alain De Vlieghe (Lijst Burgemeester) is dat nu toch niet meer echt van plan. “We zullen proberen om zoveel mogelijk mensen te motiveren om naar Blankenberge te komen. Voor mindermobielen zullen we een soort taxidienst en/of de mindermobielencentrale inschakelen. En voor mensen die echt het huis niet uit kunnen, kunnen we een beroep doen op huisartsen. Ik weet niet of een eigen mobiele vaccinatiepost zo eenvoudig te organiseren zal zijn. Terwijl het verste punt van onze gemeente, in Houtave, op 12 tot 13 km van Blankenberge ligt. Dat lijkt me niet zo onoverbrugbaar. We moeten het zo simpel mogelijk houden.”