De Haan investeert 80.000 euro in autonome toiletten

vlnr Jean-Pierre De Maesschalck, schepen Marleen Schillewaert, Trui Jonniaux en burgemeester Vandaele.©WK
vlnr Jean-Pierre De Maesschalck, schepen Marleen Schillewaert, Trui Jonniaux en burgemeester Vandaele.©WK
Redactie KW

De Haan plaatst vier nieuwe openbare toiletten. Deze ecologische toiletten van Kazuba werken volledig autonoom; zonder water, elektriciteit en afvoer. “Op de locaties waar ze geplaatst werden, is er geen elektriciteitsaansluiting, watertoevoer en geen afvoer”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele.

De gemeente wil zo inspelen op de grote vraag naar openbare toiletten in coronatijden. “Hier in Wenduine kunnen niet enkel de kerkhofbezoekers er gebruik van maken, maar ook de vele fietsers en wandelaars die hier de polders intrekken. Ook in het polderdorp Vlissegem was er al lang vraag naar een openbaar toilet. Daar werd het strategisch bij het kerkhof en het speelplein geplaatst.”

“De locaties in Harendijke en aan de Zwarte Kiezel liggen op wandelafstand van de strandtoegangen en op een steenworp van de wandelpaden die erlangs lopen”, zegt schepen voor Sociale Zaken Marleen Schillewaert. De toiletten zijn ook ecologisch, want ze maken geen gebruik van chemische producten en werken met behulp van wind en warmte. De constante luchtcirculatie en de warmte zorgen ervoor dat wat in het toilet terechtkomt, snel opdroogt. “Het is een Frans product dat we twee jaar geleden introduceerden in België. Ondertussen staan er in ons land een dertigtal, waarvan de meeste in Vlaanderen”, zegt Jean-Pierre De Maesschalck van Kazuba.

De toiletten kostten 20.000 euro per stuk, plaatsing inbegrepen. De Haan is het eerste gemeentebestuur dat er ineens vier aankocht. (WK)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten