De Haan geeft startschot ’25 jaar beschermd dorpsgezicht Concessie’

© (Foto WK)
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

In De Haan is vandaag het startschot gegeven van het project dat stilstaat bij ’25 jaar beschermd dorpsgezicht Concessie’. Op infopanelen in het parkdomein La Potinière wordt verteld hoe, na jarenlange actie en hoogoplopende discussies met projectontwikkelaars, de typische villawijk behouden bleef en uiteindelijk beschermd werd.

Het verhaal staat ook in een brochure, die in vier talen verschijnt. “De geschiedenis van de Concessie, met als beroemdste gast Albert Einstein, is al vaak verteld. Een meer recente geschiedenis bleef echter onderbelicht: de moeilijke weg van het behoud tegenover de gemakkelijke en buitengewoon winstgevende keuze om overal appartementen te laten bouwen”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele.

De opening gebeurde door Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA). Hij mocht de eerste herdenkingsmunt in ontvangst nemen die voor de gelegenheid werd geslagen. “Dit kleinschalig erfgoedproject past ook mooi in onze aanpak om in deze door corona gehypothekeerde zomer enkele activiteiten aan te bieden voor gezinnen en kleine groepjes”, aldus nog burgemeester Vandaele.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier