De Grutterij krijgt de Groene Pluim

© (Foto GST)
Redactie KW

Vrijdag 24 januari werd op de nieuwjaarsreceptie van Groen Oostkamp de Groene Pluim uitgereikt. Drie kandidaten werden weerhouden voor de stemming.

De eerste genomineerde was De Grutterij uit Ruddervoorde, van Leen Gernaey (37). Zij runt een moderne ecologische buurtwinkel en heeft veel aandacht voor lokale, verpakkingsvrije producten. De Grutterij, een oud Nederland woord voor kruidenier, is ongeveer 1 jaar geleden geopend en ondertussen hebben heel wat mensen de noodzaak van dit concept begrepen.

Diana Terwe (75) en Robert Eggen (74) uit Moerbrugge brengen al sinds enkele jaren wekelijks allerlei hulpgoederen naar de vluchtelingen in Duinkerke. Alle goederen worden door hen zelf verzameld en verpakt. De hulpgoederen bestaan uit warme jassen, dekens, kookgerief en veel meer.

De derde genomineerde was Jos Deforche (73) en zijn gezin uit Ruddervoorde. Zij zijn de bezielers van Creating Power, een non-profitorganisatie die projecten ondersteunt met een duurzaam sociaal doel in Oeganda. De ondersteuning gaat van fondsenwerving over opleiding tot technische ondersteuning ter plaatse. Voornamelijk bouwen ze scholen omdat daardoor een toekomst aan de jongeren ter plaatse wordt geboden.

Iets meer dan 700 geldige stemmen werden uitgebracht en met een verschil van ongeveer 100 stemmen werd Leen Gernaey met De Grutterij de laureaat van de Groene Pluim. Ze kreeg een kunstwerkje van gerecycleerd materiaal als aandenken dat vanaf nu een ereplaats zal krijgen in haar winkel.

(GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier