De goede voornemens van Krist en Pia: nog geen fiets, maar straks de 1.000 km tegen Kanker

Pia Dewulf en Krist Vandendriessche hebben goede voornemens. (foto EDB)
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Krist Vandendriessche (55) en Pia Dewulf (51), een koppel uit Marke zullen dit jaar elk 125 km fietsen gedurende de 1.000 km tegen Kanker in 2020.

Pia nam vorig jaar voor het eerst deel in de ploeg ‘t Groot Verzet. Krist die trots is dat hij vorig jaar 1.000 kilometer aflegde – weliswaar met de auto als volgwagen voor de ploeg – is in 2020 aan zijn proefstuk toe. Hij zat nog nooit op een koersfiets. Krist en Pia nemen elk één rit van de 8 keer 125 km voor hun rekening. In ‘t Groot Verzet fietsen ze met zes personen. “Twee zullen er twee ritten doen.” Welke rit het wordt weten de twee nog niet. “De start is in Mechelen en van daar gaat het vier dagen aan een stuk naar een gaststad in een Vlaamse provincie en/of terug, maar de gaststeden worden pas in februari bekend gemaakt.”

Wanneer Krist zal trainen, daar heeft hij helemaal geen idee van. Hij heeft zelfs nog geen koersfiets, maar krijgt een reservefiets van zijn schoonbroer. Hij ging gewoon al eens op Pia’s fiets zitten en reed tot het einde van de straat om te zien hoe dat voelt. Pia vertelt dat je meer snelheid kan halen met een koersfiets. “Je schoenen hangen aan je pedalen zodat je duwt en trekt tegelijkertijd. Het is minder lastig. Je mag op een koersfiets niet het gevoel hebben dat het lastig rijden is. De kunst is om je vitessen te verzetten. De fiets wordt ook helemaal op je eigen grootte gezet.”

Fietsen

“We zijn wel gewoon om te fietsen. Als we vroeger op vakantie gingen naar Limburg, gingen onze fietsen mee. We waren ook één van de eersten met een tandemwiel. Deze zomer fietsten we ook samen 80 km op een gewone fiets, maar dan lassen we regelmatig een rustpauze op een terrasje in,” lachen ze.

Pia, die op de personeelsdienst van de Kringloopwinkel in Heule werkt, gaat altijd met de fiets naar het werk. Ze fietste vorig jaar enkele keren 100 km als training. “Kuurne-Brussel-Kuurne en Gent-Wevelgem voor wielertoeristen zijn ook goede trainingen.” Krist vertelt dat het ook wel zou kunnen dat hij eens meerijdt op trainingen van wielertoeristen.

Krist ging al eens op Pia’s fiets zitten en reed tot het einde van de straat om te zien hoe dat voelt

Voor Krist ligt het plannen van trainingen moeilijk. Hij is servicetechnicus voor Vandewiele en trekt hiervoor vaak naar het buitenland. “Hopelijk logeren we eens in een verblijfplaats met een fitness- of spinningruimte. Hoewel… als je werkt tot 18.30 uur heb je niet veel zin meer om dan nog indoor te trainen.”

Het koppel heeft thuis wel een spinningfiets staan. “Dan moet je niet altijd naar de fitness.” Op hun voeding zullen Pia en Krist niet letten. “Het is slechts 125 km”, zeggen ze. “We doen niet mee aan de Tour de France hé!”

Training

Krist zal in februari beginnen fietsen met José Decock die vorig jaar een rit voor zijn rekening nam in ‘t Groot Verzet. “Hij zal mijn persoonlijke trainer zijn.” Krist vreest echter dat hij voor zijn werk in het buitenland zal zijn en dat hij de trainingen wel zal moeten uitstellen. Hij denkt echter dat het meest lastige zal zijn om vijf uur aan een stuk op de fiets te zitten. “Het is als een kip op een stok, maar met dat verschil dat een kip dit kan.”

Pia denkt echter dat dit allemaal wel zal meevallen. “We hebben een koersbroek aan en dat is ook wel comfortabel. Als we ‘s zomers 80 km fietsen hebben we een gewone short aan.” Krist vreest ook een beetje voor zijn nek, waar hij soms last heeft. Maar toch ziet hij het zitten. “Er was iemand uitgevallen uit de ploeg en mijn schoonbroer die ook meefietst, stelde voor om mij in te schrijven. Dat is dan maar gebeurd.” Krist vreest wel dat het hem duur zal komen te staan. “De 1.000 km tegen kanker vindt plaats in het Hemelvaartweekend en ik ben dan net de maandag erop jarig.”

Ploegmakkers aanmoedigen

De 1.000 tegen Kanker is voor Krist niet nieuw. Vorig jaar maakte hij het hele gebeuren mee. “We overnachten dan in Mechelen. We zorgen dat we met de hele groep de fietser van de dag gaan uitzwaaien bij zijn of haar vertrek om 7 uur en ontbijten dan vlug. Dan zorgen we dat we voor de tussenstops langs de baan staan om onze ploegmakkers aan te moedigen. Er heerst een toffe sfeer en een echt groepsgevoel, anders dan bij sommige bedrijven die een aantal fietsers inschrijven en waar de teamleden elkaar niet kennen maar gewoon weten welke rit ze moeten fietsen.”

De groep moet om deel te nemen wel 5.500 euro bij elkaar sparen voor Kom op Tegen Kanker. “Hiervoor organiseren we tal van activiteiten. Op zondag 29 december staan ze met een bar op de San Silvestercross in Sint-Eloois-Winkel. Op vrijdag 13 maart is er een eetfestijn met koude schotel in De Link in Sint-Eloois-Winkel.

Wie een gift wil doen kan dit op BE 14 7331 9999 9938 van ‘t Groot Verzet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier