De geldautomaat keert niet terug, bewoners organiseren dan maar lessen online bankieren

© Getty Images/iStockphoto
Olaf Verhaeghe

Er is al langer heibel over het verdwijnen van de laatste bankautomaat in Rekkem, een deelgemeente van Menen. De bewoners dringen aan op een nieuwe automaat in het dorp, al lijkt de kans klein dat die er effectief ook komt. Toch blijven ze niet bij de pakken zitten: samen met de stad en Febelfin wordt er volgende week een infosessie over digitaal bankieren georganiseerd.

Sinds eind 2018 beschikt Rekkem, de kleinste deelgemeente van Menen, niet langer over een geldautomaat in het dorp. Een doorn in het oog van veel Rekkemnaren. Met de steun van het stadsbestuur dienden ze in januari een petitie met ruim 1.300 handtekeningen in bij Febelfin, de werkgevers- en belangenorganisatie voor de financiële sector in ons land. “Het gebrek aan een bankautomaat zorgt voor heel wat ongenoegen”, stelt Bea Loosvelt. “Het is dan ook een grote belemmering, zeker voor de oudere, vaak minder mobiele mensen. Niet iedereen kan zomaar naar Lauwe of Menen. Het zorgt voor meer verplaatsingen én is nadelig voor de Rekkemse handelaars.”

Ondanks veelvuldig aandringen van zowel de bewoners als het stadsbestuur lijkt de kans eerder klein dat er een nieuwe geldautomaat komt in het dorp. “De frustratie leeft nog steeds, het blijft noodzakelijk dat we op deze nagel kloppen”, aldus Bea nog. “Een bankautomaat in elke kern is een noodzaak, een basisbehoefte. Wij verwachten een minimale en toegankelijke dienstverlening om de leefbaarheid van onze deelgemeente te verhogen. Ook de banken hebben een maatschappelijke rol te vervullen.”

Toch blijven de Rekkemnaren niet bij de pakken zitten. Er komt een computer in het Dorpshuis om de buren die thuis niet over een pc of internet beschikken, de mogelijkheid te geven daar te bankieren. “Bovendien organiseert de stad samen met Febelfin op 5 september een infosessie over digitaal bankieren. Die vindt plaats in het Dorpshuis vanaf 14.30 uur”, zegt Bea. Wie hulp kan gebruiken, kan zich vrijblijvend aanmelden in het Dorpshuis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier