De Galibier op voor een Fladdermobiel

Een twintigtal medewerkers van De Kindervriend verblijft momenteel in Frankrijk om er de Galibier op te rijden. Hiermee willen ze geld inzamelen voor een Fladdermobiel, een tweedehandse caravan die ze willen ombouwen tot een mobiele spelotheek. © EDB
Redactie KW

Momenteel vertoeven een twintigtal medewerkers van De Kindervriend uit Rollegem in Frankrijk. Ze rijden dit weekend de Galibier op met de fiets om fondsen te werven voor een ‘Fladdermobiel’.

Na het oprijden van de Mont Ventoux twee jaar geleden voor een liftbus, werd al heel snel beslist om nog eens een dergelijk project op te starten. “Elk jaar zoiets doen zou teveel zijn, het vergt immers een grote voorbereiding“, stelt opvoedster Ann Sabbe, die weer meegaat als support. Ze is opnieuw een van de zes mensen die de fietsers ondersteunt. Er zijn in vergelijking met twee jaar geleden nog enkele fietsers bijgekomen.

Gunstig weerbericht

Alle kandidaat-fietsers kwamen samen om de mogelijke beklimmingen te bekijken. “De Galibier kwam er uit als een van de mooiste beklimmingen. Naar afstand toe is het met tien uur rijden ook iets haalbaarder dan dat je naar Italië zou moeten reizen. We plannen de beklimming in deze week, omdat er donderdag pedagogische studiedag, en vrijdag een vrije dag is in De Kindervriend.”

Er vertrokken woensdagavond al twee busjes met medewerkers en donderdag vertrok er nog een auto met medewerkers uit de BO-school van de Kindervriend na hun pedagogische studiedag. “Door een lang weekend te nemen, hebben we keuze tussen enkele dagen om de berg op te rijden en de dag met meest gunstige weersomstandigheden te kiezen“, aldus opvoeder Arne Vangheluwe die meefietst, “maar het weerbericht ziet er goed uit: het zou 22 graden zijn aan de voet van de berg en 7 graden op de top.”

Op eigen kosten

Twee jaar geleden werd gekozen voor een goedkoop hotelletje met ontbijt en avondmaal, nu werd er naar een chalet gezocht in de bergen. “We hebben alles mee, van ontbijt tot avondmaal, en met de mensen van de support zullen we elke dag koken“, vertelt Ann. In de weken voordien werden de fietsers door de groep van de support ook al verwend met koffie en rijsttaart en kregen ze verschillende aandenkens tijdens hun voorbereidingen.

De beklimming van de Galibier belooft zwaarder te zijn dan de Mont Ventoux. “Er is nu al een afdaling eer de echte klim van de Galibier begint. Dat zorgt voor een extra uitdaging!” Alle medewerkers van de Kindervriend doen de trip op eigen kosten. Er werden sponsorpakketten verkocht ten voordele van een Fladdermobiel die een extra speelimpuls moet geven aan de kinderen. “Hiervoor werd een tweedehandscaravan aangekocht die zal omgebouwd worden tot een mobiele spelotheek met speelmaterialen en inkleding naar de noden van kinderen in onze doelgroep”, legt Arne uit. “De Fladdermobiel zal kunnen aangepast worden naargelang de thema’s en de seizoenen.”

Speelplein Fladder

Drie jaar geleden werd in de Kindervriend beslist dat men meer wou doen naar vrijetijdsbesteding voor kinderen met een beperking. “We voelden aan dat er in de reguliere werking onvoldoende plaats was voor onze kinderen.” Speelpleinwerking Fladder voor kinderen met een mentale beperking en hun broers en zussen ging van start. Van één week is dit ondertussen uitgegroeid tot drie weken op twee verschillende locaties, namelijk De Waterlelie in Moorsele en De Kim in Deerlijk.

“We willen ook nog een derde post in de regio openen”, vertelt Arne. De Fladdermobiel zou ingezet worden op speelplein Fladder, maar ook in De Kindervriend op woensdagnamiddag en moet ook inzetbaar zijn bij andere initiatieven. Arne coördineert Fladder samen met Nele Corne. Beiden rijden mee de Galibier op.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier