De galajurken van Mrs Glamour en Mrs Universe gaan door de handen van Lucrece uit Menen

"Mijn eerste grote jurk, de trouwjurk voor mijn dochter met maar liefst 46.000 steentjes, blijft mijn meesterstuk", aldus Lucrece Expeel. (foto NVM) © Nicolas Verhaeghe
Redactie KW

Op zaterdag 4 mei kan je voor één keer in soep- en koffiehuis La Sopa de mooie en originele nationale jurken bewonderen van ontwerpster Lucrece Expeel (62). “Ik zal er alle jurken die ik gemaakt heb voor Mrs Glamour Belgium en Mrs Universe Belgium tentoonstellen, geshowd door de deelneemsters van deze verkiezingen.”

Het ontwerpen van jurken voor de gerenommeerde missverkiezingen begon voor Lucrece een vijftal jaar geleden. “Iemand vroeg mij om een internationaal kleed te ontwerpen voor Mrs Universe. Naaien en ontwerpen heeft altijd al in mijn bloed gezeten. Mijn uit de hand gelopen hobby vult mijn dagen en geeft me veel voldoening“, vertelt Lucrece.

In de Levi’s-fabriek was Lucrece aan de slag bij het naaien en stikken van broeken. “Ik heb daar met plezier gewerkt. Daarna werd ik huismoeder, ook een fulltime job. Ik maakte in het begin vooral kledij voor mezelf. Vrienden en kennissen vroegen mij vaak om iets voor hen te ontwerpen. Maar mijn eerste grote jurk was het trouwkleed voor mijn dochter, afgewerkt met maar liefst 46.000 steentjes. Het is tot op vandaag nog altijd mijn mooiste stuk“, weet Lucrece.

Livestream

De passie voor naaien en ontwerpen bracht Lucrece in de wereld van de missverkiezingen. “Na de nationale verkiezing mag ik de jurk maken voor de winnares die dan mijn creatie showt op internationaal niveau. Ik integreer altijd iets in de Belgische driekleur, dat is mijn handelsmerk. Na de verkiezing wordt het kroontje doorgegeven maar de jurken mogen de meisjes houden.

Stinkend rijk zal de ontwerpster uit Menen niet worden, integendeel. “Ik doe dit geheel vrijblijvend, mijn voldoening zi in het creëren van de jurken. Telkens ik mijn jurken dan via livestream op het podium zie verschijnen, ben ik een gelukkige en trotse vrouw”, verzekert Lucrece.

Een groot atelier heeft Lucrece niet ter beschikking maar dit blijkt niet nodig om topjurken te maken. “Ik heb op zolder wel een soort atelier maar ik ben daar zelden. Liefst van al werk ik aan tafel met mijn oude, trouwe en nog soepel draaiende naaimachine“, lacht Lucrece.

“Half mirakel”

Soep- en koffiehuis La Sopa in Menen vormt op 4 mei het decor voor al die mooie jurken. “Het is de eerste keer dat al deze jurken samen zullen getoond worden. Er was dan ook een half mirakel nodig om ze allemaal bijeen te krijgen. De ex-missen moesten akkoord gaan en daarna moesten alle jurken nog tot bij mij geraken.” (Nicolas Verhaeghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier