De Frapatsers organiseren hun zesde fotodiashow ‘The F Files’: “Hier anderhalf jaar aan gewerkt”

De Frapatsers (Francis Verstraete en Patrick Bataille) presenteren hun zesde fotodiashow ‘The F Files’. © DRD
Redactie KW

De Frapatsers organiseren het komende weekend hun zesde fotodiashow in het buurthuis Sint-Lodewijk. “Het wordt een ruim anderhalf uur durend spektakel waarin 13 reeksen aan bod komen”, stellen Patrick Bataille en Francis Verstraete. “We leggen de lat hoog voor onszelf.”

Patrick Bataille en Francis Verstraete zijn beiden al ettelijke decennia gefascineerd door fotografie. “Ik heb de liefde eigenlijk met de paplepel meegekregen”, verduidelijkt Patrick Bataille (57), die zijn roots in Deerlijk heeft maar sinds twee jaar in Menen woont. “Ik heb mijn eerste toestel gekregen als cadeau voor mijn plechtige communie. Een Polaroid, in die tijd redelijk revolutionair, maar vooral een dure bedoening en bovendien van bedenkelijke kwaliteit. Het bleef kriebelen en twee jaar later kon ik met een Practica, een toestel uit het Oostblok, aan de slag.”

“Via wijlen voorzitter Paul Nys kwam ik op mijn zestiende in contact met Fotoclub Deerlijk. Ik woonde enkele vergaderingen bij, vond er echt mijn gading, trad al snel toe tot het bestuur en na het overlijden van Paul in 1996 fungeerde ik verscheidene jaren als voorzitter. Ik had vooral een passie voor dia’s. Werken in de donkere kamer van d’Iefte was minder mijn dada. We waren toen uiteraard nog volop in het analoge tijdperk. Er is ondertussen zoveel veranderd…”

Frapatsers

Francis Verstraete (53), die een kapperszaak runt in de Boshoek in de Molenhoek, is al even begeesterd door fotografie. “Ik reis heel graag, mijn ziel ligt echt in Afrika, en nam tijdens de verschillende trips altijd veel foto’s”, aldus Francis. “Ik werd ook al snel lid van Fotoclub Deerlijk. Het monteren van reeksen is mijn grootste uitdaging. Voor mij moet een foto vooral spreken. Hij moet enerzijds technisch in orde zijn, maar moet anderzijds een verhaal vertellen. Ik heb er graag ook wat emotie bij.”

“We willen je meenemen in een adembenemend verhaal”

“Hoe we tot de Frapatsers zijn gekomen? Patrick is hier klant en tijdens een knipbeurt werden de eerste plannen gesmeed om samen een fotodiashow uit te werken. De naam van ons digitaal collectief is de samentrekking van Francis en Patrick… Eind maart 2014 hebben we in d’Iefte onze eerste show georganiseerd. De reacties waren lovend en hartverwarmend. We werden in 2019 genomineerd voor de culturele trofee in Deerlijk en zijn het komende weekend – na een jaartje corona-onderbreking – aan onze zesde fotodiashow toe.”

Geoproeving

“Voor ‘The F Files’ zijn we dit keer te gast in het Burthuis Sint-Lodewijk”, gaat Patrick verder. “We hebben er ruim anderhalf jaar voorbereiding in gestoken. Elke dinsdagavond zitten we samen om de kwaliteit verder te verbeteren. We leggen de lat hoog voor onszelf. We zijn beiden eigenlijk wat perfectionistisch (lacht)… We willen de kijker meenemen in een adembenemend verhaal van beeld en muziek in verschillende reeksen. Alles is omkaderd met muziek en voice-over.”

“In twee sessies van zowat drie kwartier passeren 13 montages: Londen, Kröller-Müller, Dubai, De Tropen, Pairi Daiza, het visserijkwartier, Valencia, Vijftig Tinten Paars, Calatrava, Masquerade, De Tuin en Silent Witness. Onderweg geven we een stevige knipoog naar die andere Files, met een X… Na het succes van onze vorige editie wordt de

‘geoproeving’ weer de rode draad van onze show. Onze cateraars van dienst, Yves Verschuere en zijn vrouw Kathleen Deleersnyder, serveren culinaire hapjes en drankjes volgens de locatie of streek van de montages.”

De voorstellingen vinden plaats op zaterdag 23 oktober om 20.15 uur en zondag 24 oktober om 14.30 en 18 uur in het buurthuis Sint-Lodewijk. Kaarten kosten 6 euro in voorverkoop, 7 euro de dag zelf. (DRD)

Info: Patrick Bataille, 0486 33 55 67, Francis Verstraete, 0473 38 13 55 en frapatsers@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier