De Fluistercocon uit Roeselare helpt je in de zoektocht naar een partner

Evelyn Asseloos van de Fluistercocon wil mensen sterker maken. (foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

Vanaf 1 oktober wil De Fluistercocon mensen begeleiden en een duwtje in de rug geven bij het vinden van een geschikte partner. “Vooral voor personen met een beperking is dit geen evidentie”, zegt Evelyn Asseloos.

Deze 36-jarige Roeselaarse relatietherapeute blijft naast haar praktijk ook CLB-medewerker in Ieper. Naast relatie- en echtscheidingsbemiddeling wil ze als kers op de taart haar ‘singlecoaching’ en ‘liefde voor iedereen’ in de verf zetten. “Ik heb steeds in de gezondheidszorg gewerkt”, zegt Evelyn. “In 2014 voltooide ik mijn opleiding maatschappelijk werker met de bedoeling om in bijberoep een zelfstandige praktijk te beginnen. Daarna volgde ik nog een cursus systeemwerk en nu ben ik er helemaal klaar voor. Ik vind het belangrijk dat ik de ervaring van mijn huidige job kan meenemen in deze nieuwe uitdaging.”

Heel haar leven is Evelyn al geboeid door het veelvoud aan relaties tussen mensen. “Dit gaat niet alleen over relaties tussen twee partners maar ook over professionele of familierelaties en de band tussen ouders en hun kind. Het uiteindelijke doel van mijn praktijk is met die relaties aan de slag gaan. Ik focus me vooral op de specifieke behoeften van mensen die het iets moeilijker hebben om relaties uit te bouwen. Dit gaat dan ook over personen met een mentale of fysieke beperking. In de media wordt daar vaak over bericht, maar die televisieprogramma’s zijn voor velen een ver-van-mijn-bed-show. Zij hebben behoefte aan een praktijk die hen steunt. Zoiets bestaat niet in Roeselare. Met mijn initiatief wil ik die lege plek opvullen. Het wordt zowel voor mij als mijn cliënten een boeiende zoektocht .”

“Het is de bedoeling dat mensen die wanhopig op zoek zijn, bij mij sterker gemaakt worden. Er heerst veel verborgen eenzaamheid, ook bij mensen zonder beperking. Soms klinkt het: ik geraak niet over die drempel om een partner te vinden. Meestal ontdek ik bij hen kleine groeipunten, waardoor de stap naar een partner afgeremd wordt. In mijn praktijk werken we daaraan. Mensen leren zichzelf kennen en groeien. Alles wordt vanuit hun eigen kracht bepaald. Concreet starten we met een intakegesprek en daarna wordt een traject uitgestippeld volledig op maat van de cliënt. Stel dat iemand na zes sessies zegt: ik ben sterk genoeg om nu alleen verder te gaan, dan is dit perfect haalbaar. De gesprekken duren ongeveer een uur.”

gezinstherapie

Na Nieuwjaar gaat Evelyn in het Roeselaarse aan de slag met praatgroepen die uit tien personen bestaan. “We starten met het thema ‘Wat na een liefdesbreuk?’ Die praatgroep zal tweewekelijks plaatsvinden en bestaat uit vijf sessies. Het is ook een mooie manier om andere mensen te leren kennen die in dezelfde situatie zitten. Ik doe ook aan echtscheidingsbemiddeling en probeer de schakel te zijn om op een warme manier uit elkaar te gaan. Bij vechtscheidingen gaat het vaak over het huis of de kinderen, terwijl dat eigenlijk niet moet. Ik bied ook gezinstherapie aan. ‘Het verhaal in poppen’ is een werkwijze waarbij kinderen zonder te moeten praten, hun verhaal met Lego- of Playmobil-poppen weergeven. Op die manier vertellen ze onbewust over hun gevoelens.”

Veel mensen praten volgens Evelyn moeilijk over hun gevoelens en de drempel om hulp te zoeken blijft hoog. “Discretie is bij mij essentieel en ik ben gebonden aan mijn beroepsgeheim. Vandaar de naam van mijn praktijk. Het stelt een cocon voor waar mensen zich op hun gemak moeten voelen en onbezorgd kunnen praten. Iedereen mag zijn gevoelens hier ongeremd uiten.”

Praktijk De Fluistercocon vind je in de Markette 36 in Roeselare. Meer info op www.defluistercocon.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier