Door Els Deleu

De ideeën voor een 'Fahrradkirche', naar een voorbeeld van een kerk in Duitsland bleven bij de werkgroep zinderen. "Aangezien ons dorp al vaak de uitvalsbasis is voor wandelingen en fietstochten, wilden we daar iets mee doen", klinkt het enthousiast. Bij wijze van try-out zorgen de mensen van de werkgroep drie weekends van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur voor permanentie in de kerk.

"We zorgen voor unieke foto's van Kooigem om de kerk aan te kleden. Om er een 'echte' fietskerk van te maken had een Kooigemse fietsenverzamelaar het idee om er twee gerestaureerde fietsen uit de jaren zestig en zeventig te plaatsen. Er komen ook folders over de fiets- en wandelroutes die van aan de kerk in Kooigem vertrekken. Er zijn zowel familiale tochten als tochten voor gevorderden."

Nog één keer mis

Er werd aan alles gedacht. "Zo hebben we een nieuw logo voor de Sint-Vel(o)(au)rentiuskerk. Dit logo komt op kaarsjes die we zullen verkopen", aldus het team. Er komt ook een intentieboek met een boodschap. Gelukkig wordt de werkgroep momenteel nog ondersteund door een budget uit de parochie. "Na deze drie weekends zal het project geëvalueerd worden en zien we wat er nodig is om de fietskerk blijvend te laten bestaan. We hopen op subsidies en steun naar de toekomst toe. Concreet denken we bijvoorbeeld aan camera's, want het is natuurlijk niet mogelijk als je blijvend de 'fietskerk' openhoudt om er altijd permanentie te voorzien."

Tijdens die drie weekends zullen er geen begrafenissen mogelijk zijn en moeten de mensen uitkijken voor een weekdag. Weekendmissen zijn er sowieso al niet meer. "De laatste weekendmis in Kooigem vindt trouwens plaats op 22 juni. Daarna staat de kerk enkel nog open voor huwelijken, doopsels, begrafenissen en communies", vertelt diaken Curd Fieux.

Kunst in Kooigem

Er werd al volop uitgekeken naar andere nevenbestemmingen voor de kerk van Kooigem. Zo wordt er tijdens het weekend van Buren bij Kunstenaars van 18 tot 20 oktober in de Sint-Laurentiuskerk 'Kunst in Kooigem' georganiseerd. Daarin komen allemaal kunstenaars die een band hebben met Kooigem aan bod. "Er komt een uitgebreid aanbod van glaskunst, een illustrator, verschillende soorten schilderkunst en nog meer", kijkt de werkgroep al vooruit.