De Fielesoofen warmen zich op voor het WK Barbecue

Barbecueën is niets voor zuurpruimen, vinden De Fielesoofen. (foto JS)©Johner Images Getty Images/Johner RF
Barbecueën is niets voor zuurpruimen, vinden De Fielesoofen. (foto JS)©Johner Images Getty Images/Johner RF
Johan Sabbe

In Torhout warmen ze zich op voor het WK Barbecue, dat in plaats van vorig weekend plaatsvindt in september… 2022. “Maar we zijn vooral heel blij met dit barbecueweer”, zegt Rudy Jaques van het organiserende team De Fielesoofen.

De Fielesoofen hebben hun wereldkampioenschap barbecue al twee keer moeten uitstellen intussen. Aanvankelijk zou het WK in september 2020 plaatshebben, maar het ellendige virus deed alles opschuiven naar eind mei 2021. Toen ook dat tijdstip niet haalbaar bleek te zijn, werden de nieuwe data vastgelegd: 2, 3 en 4 september… 2022.

WK met zeker 60 teams

“We laten ons nu door niets of niemand meer uit ons lood slaan”, klinkt Rudy Jaques (61) zelfverzekerd. De West-Vlaming is voorzitter van De Fielesoofen én van de Belgische tak van de World Barbecue Association WBQA. “We verwachten voor het WK zeker 60 teams uit alle windstreken. Veel Europese ploegen, maar ook teams uit verre landen zoals Argentinië, Colombia en Rusland. Het is een enorme organisatie, samen met het Torhoutse stadsbestuur.”

Rudy Jaques.©Johan Sabbe
Rudy Jaques.©Johan Sabbe

De Fielesoofen zijn al lang niet meer aan hun eerste zakje houtskool toe. In 2008 en 2009 organiseerden ze het Belgisch kampioenschap barbecue en in 2012 het Europees kampioenschap. Rudy Jaques en zijn vrienden hebben ervaring zat als het op roosteren aankomt. De Fielesoofen leiden sinds 2018 de nationale afdeling WBQA Belgium.

“Je kunt van die koepel ook individueel lid worden”, legt Rudy uit. “Dat kost 60 euro per jaar. Dan krijg je een mooi tijdschrift en tal van tips over barbecueën. Plus kortingen allerhande. We laten corona niet aan ons hart komen, zeker niet nu er versoepelingen op komst zijn. Oké, nog geen WK dit jaar, maar wel fire, food en fun , onze leuze. Perfect bij dit prachtige lenteweer.”

Heilige met brochette

Voor Rudy en De Fielesoofen is barbecueën het summum. “Het is zoveel meer dan lekker eten en drinken. We hebben er een eigen woord voor bedacht: de lollebolleleute . Een tijdje geleden hebben we zelfs een heus barbecuelied uitgebracht en op cd geperst. We willen van het barbecueën een totaalbeleving maken. Waar we met De Fielesoofen ook komen, de luimige sfeer is nooit ver weg.”

Jaren geleden lanceerde het team ook een patroonheilige: Sinte-Filesofia. Het houten beeldje van de devote vrouw met een reusachtige vleesbrochette in de handen wordt gekoesterd als was het met goud en diamanten belegd. “In de hele wereld zit het barbecueën in de lift”, zegt Rudy. “Onze hobby brengt mensen samen. De laatste jaren zijn er verschillende toestellen om te barbecueën op de markt gebracht, maar je kunt enkel tot een goed resultaat komen als je er met enthousiasme tegenaan gaat. Als je met een lang gezicht aan de barbecue staat, stop je er maar beter mee. Dit is niets voor zuurpruimen.”

In 2017 stuntten De Fielesoofen door 41 uur en 3 minuten aan één stuk te barbecueën. Een wereldrecord dat ze later weer kwijtspeelden.

Tips voor de perfecte barbecue

De ideale barbecue organiseren voor je vrienden? Dan hou je best rekening met deze gouden tips van Rudy Jaques van De Fielesoofen.

Werk zoveel mogelijk met verse producten en bewaar alles op de juiste temperatuur.

Start met propere toestellen. Schoonmaken kan door in te smeren met citroensap.

Begin zeker op tijd aan het barbecueën, zodat je goede houtskool verkrijgt.

Laat het toestel tijdens het barbecueën niet alleen, want er kan snel iets mislopen.

Hou eventueel een branddeken of natte doek bij de hand voor het geval de vlam in de pan slaat.

Zorg ervoor dat het verbrande vet goed weg kan en niet in het toestel blijft.

Doof na het barbecueën de rest van de houtskool in geen geval met water.

Gebruik veel Provençaalse kruiden. Zo krijgen ook de buren zin om te barbecueën.

barbecueweer

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten