De fantastische madammen van Ferm Schuiferskapelle

Ferm zorgt ervoor dat iedereen zich thuisvoelt bij de vereniging. © (foto WME)
Redactie KW

De naam Ferm doet misschien niet meteen een belletje rinkelen maar de vereniging is wel een vaste waarde en biedt tal van leuke activiteiten aan. Door het coronagebeuren dienden wel wat activiteiten afgelast te worden, maar de leden kijken alvast veelbelovend naar wat het jaar nog brengt.

“Sinds januari 2020 is Ferm de nieuwe naam van onze vereniging”, opent voorzitster Sonja Taelman haar verhaal. “Daarvoor waren we gekend onder de naam KVLV of Vrouwen met Vaart. De naamsverandering ging niet ongemerkt voorbij want alle leden kregen een mat aan de voordeur. Een mat die de mensen uitnodigt om binnen te komen en mee te genieten van onze vereniging. De naam zelf is geen afkorting maar staat voor een sterk merk gedragen door vele gedreven vrouwen die zich één voor één allemaal vrijwillig inzetten voor de vereniging. Toch was er iemand die op het idee kwam om de letters te benoemen en ze kwam uit bij Fantastische Enthousiaste Ruimdenkende Madammen.”

De vereniging biedt tal van activiteiten aan waarbij zowel jong als oud zich thuis voelen. “Het hele jaar door bieden we onze leden een waaier van activiteiten aan die zowel jong als minder jong aanspreken. We trachten een mix te vinden waarbij alle leeftijden zich goed voelen.”

Gintasting

“Zo bieden we kooksessies, yogabeleving, kinderworkshop, zomer- en winterfeest, enz. aan. Ieder jaar hebben we een geslaagd Lichtmisfeest gekoppeld aan een pannenkoekenfestijn met optreden van een clown of goochelaar waarbij zowel de kinderen als de ouders met volle teugen genieten. De jongeren hebben ooit met groot succes een gintasting georganiseerd.”

Net zoals vele verenigingen zag ook Ferm heel wat activiteiten sneuvelen door corona. “We hadden heel wat activiteiten gepland maar jammer genoeg hebben we tijdens de coronaperiode heel wat moeten missen. Zo zagen we onder meer de keramiekworkshop, de musical Mamma Mia en het bedrijfsbezoek aan WTV afgelast worden. Onze activiteiten, gericht op vrouwen, houden we altijd laagdrempelig, betaalbaar en kwaliteitsvol.” Toch bleef de vereniging bezig tijdens de lockdown. “We stuurden soms een hartverwarmende tekst of enkel bemoedigende woorden naar onze leden waarop we dan heel wat positieve reacties mochten ontvangen.” In de tussentijd heeft de vereniging zeker niet stilgezeten bij het organiseren. “De eerste activiteit die we nu met ons bestuur hebben uitgedokterd is een foto-wandel- en fietstocht. Deze heeft plaats van 14 juli tot en met 31 augustus. Aangezien er misschien minder mensen op reis zullen gaan is dit wel de ideale gelegenheid om de schoonheid van de eigen streek te ontdekken. Deze tochten staan open voor iedereen en worden gratis aangeboden. Op het dorpsplein van Schuiferskapelle zal een box staan met daarin de deelnameformulieren. In een andere box die ernaast staat zal men de ingevulde papieren kunnen deponeren.”

Fotozoektocht

Aan de fotozoektocht hangen ook tal van prijzen vast. “De wandeltocht meet 8 km waarbij er 18 foto’s te zoeken zijn. De fietstocht is 28 km lang waarbij men 24 foto’s dient te ontdekken. Natuurlijk is er ook een schiftingsvraag voorzien. Onderweg komt men wel één of andere gelegenheid tegen om iets te nuttigen. Beide tochten zijn met pijlen bewegwijzerd en gaan grotendeels over landelijke wegen. De prijsuitreiking heeft plaats in Club 77 op ons Ferm familie-ontbijt op 20 september. Inschrijven is hiervoor noodzakelijk waarbij natuurlijk iedereen welkom is.”

“We stuurden onze leden bemoedigende woorden”

De zoektocht belooft alvast voor het verdere vervolg van het jaar. “We hebben nog heel wat op de agenda staan zoals een vervolgcursus SmartPhone, we starten terug met yoga, gaan bowlen en nog zoveel meer.” De vereniging kan bogen op diverse talenten. “Ons bestuur bestaat uit zeven dynamische vrouwen, allen met verschillende talenten, die elkaar aanvullen waardoor er een goede werking tot stand komt en op die manier kunnen we er een ‘ferme’ lap op geven. Bij ons heb je het gevoel samen onder vrienden te zijn. Vrouwen van Ferm zijn bij onze lokale groep omdat ze er graag bij horen. Fijne ervaringen, inspirerende ontmoetingen en een adempauze tussen alle dagelijkse beslommeringen door.” Graag zou Ferm nog wat nieuwe leden willen verwelkomen. “Ook zouden we enkele jongeren willen bereiken om lid te worden van onze groep of om één of andere activiteit zelf te organiseren.” De vereniging is ook op zoek naar helpende handen om activiteiten goed te laten verlopen. (KEMA)

Opgericht in: 1933.

Voorzitter: Sonja Taelman.

Ledenaantal: 100.

Lokaal: Club 77 maar soms dient ook de Steenovenhoeve, wijngoed Kapelle, pastorie Caeneghem… als vergaderzaal. “Voor toekomstige leden zou ik willen meegeven dat gemeenschap vormen over de leeftijden heen gaat, waarbij iedereen zich thuis voelt bij elkaar en waar in onze vereniging iedereen welkom is. Nieuwe leden brengen nieuwe ideeën tot leven…”

Info: https://www.samenferm.be/netwerk/lokale-groepen/schuiferskapelle/1109

Wie zich geroepen voelt om zich op te geven als helpende hand kan zich voorzitster Sonja Taelman contacteren via sonja.taelman@skynet.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten