De enige échte Pedro Poublon is Jerry Leedy uit Indianapolis in de Verenigde Staten

De twee dertigers uit Kortrijk die het verzonnen personage 'Pedro Boublon' bedachten, gebruikten onder andere deze foto van Jerry Leedy. © GF
Redactie KW

Meer dan twee jaar nadat de bedenkers de stekker uit de online cultfiguur Pedro Poublon trokken, is de échte Pedro opgestaan. De Amerikaanse soldaat op de beruchte foto ontdekte het valse profiel recent heel toevallig. “Ik kan er wel mee lachen”, zegt hij.

Pedro Poublon werd in geen tijd een cultfiguur op de sociale media. De breedgeschouderde militair met het grijze t-shirt en stoere zonnebril was jarenlang extreem populair bij (West-)Vlamingen op sociale media. De vriendenlijst raakte al snel vol en het aantal volgers dikte aan tot bijna 20.000. Pedro kwam dan ook meer dan geregeld met geweldige oneliners af. Consequent in hoofdletters, in sappig West-Vlaams en afgesloten met “GRTZ PEDRO”. Hij kreeg op een bepaald moment zelfs een eigen column in P-magazine.

Maar de mannen achter het verzonnen personage – twee dertigers uit Kortrijk – beslisten in 2017 om ermee op te houden. Het bleef sindsdien dan ook stil op het profiel van Pedro Poublon. Het is dan ook opvallend dat de man op de bekende profielfoto pas nu ontdekt dat zijn foto voor een alter ego gebruikt werd. De échte Pedro heet Jerry Leedy. Hij is 46 jaar, woont in Indianapolis in de Verenigde Staten en werkt er nog steeds als soldaat bij het leger.

Een vriend van me gebruikte de foto in kwestie tijdens een zoektocht online. Zo ontdekte hij plots dat profiel met duizenden volgers. Ik begreep er aanvankelijk helemaal niets van. Mijn dochter rapporteerde het bij Facebook en zij beslisten bijna om mijn eigen profiel offline te halen. Ze dachten dat ik degene was die een vals profiel had aangemaakt. Gelukkig kon ik hen het tegendeel bewijzen en mijn account houden (lacht)”, zegt de Amerikaan.

Mijn dochter rapporteerde het bij Facebook en zij beslisten bijna om mijn eigen profiel offline te halen

Jerry zelf ziet er ondertussen de humor wel van in. Hij ging op zoek naar informatie over “Pedro Poublon” en botste op die manier op een artikel van deze krant. Met een vertaalmachine slaagde hij er in om de essentie mee te krijgen. “Ik wist eerst niet goed of ik moest kwaad zijn. Want uiteindelijk hebben ze die foto – die op mijn eigen Facebook-profiel stond – toch wel gestolen. Maar goed, ze hebben me er op zich geen schade mee berokkent. Noch financieel, noch qua imago. Dus ik zie er de grap nu wel van in. Al zou dat wel minder geweest zijn als ik door hun schuld mijn eigen profiel was kwijt gespeeld natuurlijk.”

De foto in kwestie werd in Irak, tijdens een missie met het leger, gemaakt. Jerry zelf beseft dat zijn imposante figuur wel wat te maken heeft met de reden waarom net zijn foto gebruikt werd. “Weet je, mijn vrienden vinden het ook helemaal geweldig. We hebben plots ontdekt dat ik een plaatselijke bekendheid ben in België. En dat terwijl ik er nog nooit in mijn hele leven geweest ben.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier