https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

De eerste vaccins voor de woon-zorgcentra zijn gearriveerd in het Brugse AZ Sint-Jan

Stefan Vankerkhoven

Het Brugse AZ Sint-Jan heeft vandaag maandag een eerste lading covid-vaccins ontvangen, met name 15.600 dosissen van Pfizer. Elke dag zal de ziekenhuisapotheek, als test, vaccins leveren aan een West-Vlaams woon-zorgcentrum.

Het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende is één van de dertien HUB ziekenhuizen die instaan voor de levering van covid-vaccins aan woon-zorgcentra. Voor onze provincie zijn het er drie, naast het AZ Sint-Jan gaat het om AZ Delta en AZ Groeninge.

Op maandag 4 januari werden de eerste vaccins geleverd, goed voor 15.600 dossissen. “Het zijn 16 trays met elk 195 flacons, waaruit telkens vijf dossissen kunnen gehaald worden”, zegt de Brugse ocmw-voorzitter en schepen Pablo Annys. Het AZ Sint-Jan zal de komende weken 70 woon-zorgcentra moeten bedienen.

Timing

15.600 dosissen is volgens Pablo Annys enkel voldoende voor de bewoners van de woon-zorgcentra: “Daarmee kan er een vaccin en een herhalingsvaccin toegediend worden. Er zijn evenwel nog niet voldoende dosissen beschikbaar om ook het personeel van de woon-zorgcentra te vaccineren.”

De precieze timing van de levering is nog niet duidelijk, maar de de Brugse politiezone zal in elk geval op de dagen van de leveringen een patrouille meesturen en paraat staan aan het AZ Sint-Jan, met het oog op de bewaking van de vaccins. “De procedure gaat als volgt: eerst neemt het woonzorgcentrum contact op met de ziekenhuisapotheek en geeft info over de gewenste levering. Nadien verwittigt de ziekenhuisapotheek de transportfirma Medista om een transport aan te vragen. Het ziekenhuis ontdooit het gewenste aantal vaccins, die in diepvriezen bewaard worden aan -75° C, en verpakt ze. Na verpakking worden ze in een koelkast bewaard.”

“Medista komt vervolgens de vaccins afhalen en transporteert ze onder politiebegeleiding naar de woon-zorgcentra, waar de bewoners gevaccineerd worden én geregistreerd worden in ‘vaccinnet’. Exact na 21 dagen wordt die procedure opnieuw uitgevoerd voor het herhalingsvaccin. Onze ziekenhuisapotheek moet dit proces dus minstens 140 keer herhalen. Deze week is een test om na te gaan wat Medista en de ziekenhuisapotheek aankunnen qua volume.”

Diepvriezers

“De geleverde vaccins zijn intussen veilig en correct opgeborgen. Het AZ Sint-Jan beschikt over twee ULT diepvriezers, op verschillende plaatsen in het ziekenhuis. Ze worden streng gemonitord, met camerabewaking en afgesloten lokalen. Enkel personeel van de ziekenhuisapotheek kan er, op vertoon van een badge binnen. We laten niks aan het toeval over”, aldus Pablo Annys.

De eerste lading vaccins die het AZ Sint-Jan maandagmiddag ontving, is slechts de helft van de initieel afgesproken hoeveelheid, de andere helft wordt op 12 januari verwacht. “Vanaf woensdag leveren we aan één woonzorgcentrum per dag, bij wijze van test, volgende week wordt die operatie versneld”, zegt Pablo Annys.

Als eerste komt woensdag woon-zorgcentrum Sint-Monica in Oostende aan de beurt, donderdag Sint-Augustus in Torhout, vrijdag Sint-Anna in Veurne en zaterdag Zeemanshuis Godtschalck in Oostende. “Voor het personeel van die woon-zorgcentra verwachten wij de levering van 19 trays in vier stappen, tussen 25 januari en 15 februari”, besluit de Brugse schepen en ziekenhuisvoorzitter.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten