De Eendracht viert 175-jarig bestaan met Play-in en jubileumconcert

We zien v.l.n.r. bestuursleden Luc Delepierre, Raf Anseeuw, Werner Verheecke, Kathleen Degrieck, Eric Vandekerckhove en Dorine Barbery. (foto KLD)
Redactie KW

De Koninklijke Harmonie De Eendracht uit Esen blaast 175 kaarsjes uit en nodigt zijn muziekvrienden uit de streek uit om dat samen te vieren. De muziekvereniging organiseert daarvoor een tweedaagse Play-in, die op zondag 1 september afgesloten wordt met een jubileumconcert.

Het gebeurt niet elk jaar dat een plaatselijke vereniging zoveel verjaardagskaarsjes mag uitblazen. Harmonie De Eendracht is dan ook een van de oudste muziekverenigingen van de regio. “We willen deze bijzondere verjaardag niet ongemerkt laten voorbijgaan”, vertelt voorzitter Werner Verheecke. “Na een lange geschiedenis van muziek spelen, mensen verblijden, optredens verzorgen en blije maar ook droevige momenten, mogen we dit jaar onze harmonie nog eens extra in de schijnwerpers zetten. We zijn niet van plan om dat te doen met grote recepties en veel speeches.”

Gedurende deze tweedaagse is iedereen welkom om kennis te maken met de werking van de harmonie

“We houden het eerder bescheiden en vinden het belangrijker om samen met onze muziekvrienden uit de wijde omgeving muziek te maken. Daarom organiseren we op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september een Play-in. We zullen twee dagen repeteren onder leiding van onze dirigent Eric Vandekerckhove en enkele gastdirigenten. Zondag brengen we dan een slotconcert tijdens ons 25ste pannenkoekenfestijn in Ontmoetingscentrum Ingelram. Gedurende deze tweedaagse is iedereen welkom om kennis te maken met de werking van de harmonie en te ervaren hoe het er tijdens een repetitie aan toegaat. Onze bar zal doorlopend open zijn.”

Ruim 70 muzikanten

Meer dan zeventig muzikanten schreven zich in voor de muziek Play-in. “We verwelkomen muzikanten van de muziekverenigingen van onder andere Woumen, Houthulst, Diksmuide, Vladslo, Beerst, Keiem en Zarren. Onze eigen muzikanten zijn uiteraard ook van de partij. We hadden gerekend op een 80- tot 90-tal deelnemers. Niet alle muziekkorpsen hebben heel actief ingezet op onze activiteit, maar we zijn toch tevreden over de opkomst.”

Viering als stimulans

De Esense harmonie kent een rijk verleden, maar zoals veel muziekverenigingen een onzekere toekomst. “Door ons bescheiden ledenaantal hebben we ons de laatste jaren moeten beperken tot optredens in de eigen gemeente met als hoogtepunt een concert samen met het Sint-Pieterskoor. De wederzijdse samenwerking met het muziekkorps van Vladslo was zeker een pluspunt in onze werking. Het is een publiek geheim dat onze harmonie wellicht de kleinste van de streek is. We hopen dat de viering van ons jubileum een stimulans kan zijn voor mensen uit het eigen dorp. Esen is tenslotte de grootste deelgemeente van Diksmuide. Maar nu eerst genieten van ons jubileumweekend. Het concert op zondag is gratis, twee pannenkoeken met koffie kosten 5 euro”, aldus Werner Verheecke.

(KLD)

Info: jubileumconcert op zondag 1 september om 16.30 uur in oc Ingelram in Esen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier