De drugs zijn weg, de bowlis er weer enkel voor skaters

De Skate Bowl in Kortrijk op een dinsdagnamiddag oogt rustig. Enkele jeugdige skaters kunnen hun gang gaan. (foto KDS) © Kurt De Schuytener
Olaf Verhaeghe

Kortrijk De voorbije zomermaanden heeft de Kortrijkse politie 14 pv’s opgesteld voor drugsbezit in de omgeving van de skatebowl aan Buda Beach. Maar belangrijker: de overlast en vandalisme waar buurtbewoners zich over beklaagden, is zo goed als verdwenen. Volgens het stadsbestuur en de politiezone Vlas heeft het Plan BUDA dan ook absoluut gewerkt.

“Mensen worden weggejaagd en wandelaars geïntimideerd. Vandalisme, wildplassen en zwerfvuil zijn niet weg te denken. Jongeren worden afgeperst en moeten hun gsm of muziekbox afgeven. Er zijn gauwdiefstallen en zelfs vechtpartijen met gewonden. En druggebruik en -handel is nooit veraf.”

In haar opsomming van de problemen in de omgeving van Buda Beach, Dam en parking Broel is burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) niet mals. Samen met korpschef Filip Devriendt van de politiezone Vlas kondigt ze begin juli de strijd tegen vandalen en hangjongeren in de omgeving van de skatebowl aan.

De noodzaak is dan al langer duidelijk: toevallige passanten, maar ook skatende jongeren en buurtbewoners klagen al weken over de toenemende overlast in de buurt. De 16 processen-verbaal zijn een duidelijke illustratie van wat er op dat moment misloopt. “We moeten een versnelling hoger schakelen”, is burgemeester Vandenberghe stellig. Hoe ze dat doen? Met een nieuwe bewakingscamera, meer politiepatrouilles in de buurt, extra gerichte identiteitscontroles en meer fouilleringen.

Tweeënhalve maand nadat het Plan BUDA, zoals de politieoperatie wordt genoemd, is het effect duidelijk. “We vangen van omwonenden, passanten en skatebowlgebruikers op dat zij geen overlast meer ervaren en dat ze zelf héél tevreden zijn over het resultaat”, zegt Thomas Detavernier, woordvoerder van de politiezone Vlas. “Vrij snel nadat het plan publiek werd gemaakt en de versterkte aanwezigheid van de politie in die zone een feit was, is de overlast en de criminaliteit daar dus zo goed als weg. De vakantieperiode en het minder goede weer hebben ons daar wel bij geholpen.”

Vooral in juli

Het fysiek afsluiten van het houten schuilhuisje langs het Guido Gezellepad aan het begin van de zomervakantie blijkt een doorslaggevende factor te zijn. “Zo zijn we erin geslaagd een trefplaats voor amokmakers te elimineren”, aldus de politiewoordvoerder nog. “Het schuilhuisje werd vaak gebruikt als ontmoetingsplaats voor druggebruikers en drugdealers. Door die plaats af te sluiten hebben we een heel duidelijk en vooral ook visueel signaal gestuurd: de figuren daar samenkwamen, wisten zo meteen dat ze in de gaten werden gehouden. Wellicht dachten ze voordien dat ze daar vrij anoniem hun gang konden gaan.”

In totaal werden door de politiezone Vlas 50 interventies, toezichten en controles uitgevoerd in de omgeving van de skatebowl, Buda Beach, het Guido Gezellepad, Dam, parking Broelkaai en de voetbalveldjes aan de Diksmuidekaai. Veertien keer werd een proces-verbaal opgemaakt voor het bezit van illegale verdovende middelen. “De vaststellingen die we deden, gebeurden vooral in de eerste weken van juli, daarna viel de overlast zo goed als stil”, zegt Thomas Detavernier. “Het gaat ook niet enkel om drugs, maar ook om inbreuken als nachtlawaai, pesterijen en feiten van diefstal.”

Geen einddatum

Bij aanvang van het Plan BUDA werd met 30 september nog een einddatum vooropgesteld, maar volgens de Kortrijkse politie blijft het project alleszins nog langer doorlopen. “Uiteraard zetten we de politiecontroles voort”, klinkt het. “Denk ook aan de strijd tegen het patsergedrag in de omliggende straten. Eigenlijk gaat die in het hele stadscentrum onverminderd voort, want zowel bij ons als rechtstreeks bij de burgemeester komen nog te veel meldingen binnen over roekeloos en gevaarlijk rijgedrag.”

Toch valt er in het commissariaat en in het stadhuis een vrij algemene tevredenheid te bespeuren over de aanpak van de situatie rond de skatebowl en Buda Beach. “Het krachtig en duidelijk signaal dat we er genoeg van hadden, heeft vrijwel meteen effect gehad. We kunnen stellen dat onze doelstellingen zijn bereikt: geen overlast en kleine criminaliteit meer, meer respect voor het openbaar domein en de skatebowl zelf wordt weer in eerste instantie volop sportief gebruikt. Dat is het voornaamste”, besluit de politiewoordvoerder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier