De Columbus achterna: Izegems gezin trekt met omgebouwde bestelwagen naar hoge noorden

Met z'n zessen naar Noord-Europa, (v.l.n.r.) Remi, Davina, Odiel, Koen, Melissa en Jeanne zijn er klaar voor. (foto Frank) © (foto Frank)
Philippe Verhaest

Begin juli vertrekken Koen Surmont en Melissa Vanwijnsberghe, samen met haar tweelingzus Davina en hun drie kinderen op avontuur richting het noorden van Noorwegen. Koen toverde een bestelwagen om tot een rijdend huisje en is helemaal klaar voor het avontuur. “Tegen de herfstvakantie willen we terug in Izegem zijn”, klinkt het.

Een jongensdroom, zo omschrijft Koen Surmont (49, actief bij de Regie der Gebouwen) het plan. “En gelukkig kon ik mijn echtgenote Melissa Vanwijnsberghe en haar tweelingzus Davina (33, allebei leerkracht) ook warm maken voor dit avontuur.”

Ook de kleine Remi (3), Jeanne (1,5) en Odiel (6 maanden) vertrekken begin juli mee op reis. “Dat zien we helemaal zitten”, klinkt het in koor. “We willen een roadtrip richting het hoge noorden ondernemen en het enige zekere is dat we de Noorse eilandengroep Lofoten willen bereiken. Daar maken we rechtsomkeer richting Izegem. Het doel is om tegen de herfstvakantie terug thuis te zijn.”

Sinds begin dit jaar werkt Koen keihard aan het voertuig dat hen op weg moet zetten. “Door de komst van ons derde kindje moesten we toch uitkijken naar een nieuwe auto en we opteerden voor een bestelwagen”, stelt Melissa. “Koen heeft die compleet onder handen genomen en omgetoverd tot een klein huisje op wielen. Alle broodnodige voorzieningen zullen aan boord te vinden zijn. Elektriciteit wekken we via zonnepanelen op, we hebben een koelkast en diepvries, een chemisch toilet, een fornuis en oven op gas… En op het dak hebben we twee grote slaaptenten gemonteerd. Alles is aanwezig. Met een volle voorraad is het perfect mogelijk om een week te overbruggen, zonder dat we de bewoonde wereld moeten opzoeken.”

Geen vaste route

Koen, Melissa en Davina popelen om hun Izegemse voordeur voor vier maanden achter zich toe te trekken. “Het wordt van begin tot einde genieten”, glundert het drietal. “Even helemaal weg van het dagelijkse haastige leven en de baan op met de mensen die we doodgraag zien. Meer hoeft dat niet te zijn. Onderweg laten we ons verrassen. Een vaste route hebben we niet, vooraf vastgelegde stopplaatsen al evenmin. We zien wel wat de komende periode voor ons in petto heeft. Eigenlijk treden we een beetje in de voetsporen van De Columbus van Wim Lybaert, met dat verschil dat wij onze uiteindelijke bestemming wél zullen bereiken.”

Koen monteerde eigenhandig slaaptenten op het dak van de bestelwagen. (gf)
Koen monteerde eigenhandig slaaptenten op het dak van de bestelwagen. (gf)

Toch vergt een dergelijke trip een tot in de puntjes uitgewerkte plan. “We laten op logistiek vlak niks aan het toeval over. In onze woonkamer hangen grote lijsten waar we alle mogelijke benodigdheden op noteren. Zo kunnen we (hopelijk) niks vergeten. We storten ons grotendeels in het onbekende, maar zijn perfect voorbereid.”

Het enige wat we niet willen meemaken, is een verkeersongeval. Dat zou een nachtmerrie zijn

Dat moet ook, want vier maanden op ontdekkingstocht gaan met drie kleine kinderen lijkt niet evident. “Dat is het ook niet, maar het schrikt ons tegelijk niet af. Ook voor onze kinderen wordt dit een onvergetelijke ervaring. Uiteraard nemen we klein speelgoed zoals een loopfietsje, zwembadje en boekjes mee, maar de grootste speeltuin wordt de wereld die we samen zullen ontdekken. In onze bestelwagen zal ook een uitgebreide ‘apotheek’ steken, maar zelfs als een van ons echt ziek valt, hoeven we niet te wanhopen. De gezondheidszorg in de Noord-Europese landen is absolute top. Het enige wat we niet willen meemaken, is een verkeersongeval. Dat lijkt ons de grootste nachtmerrie die ons kan overkomen, maar daar denken we liever niet te veel aan. We willen vooral genieten en ons onderdompelen in de prachtige natuur.”

Missen? Een grote kleerkast…

Het thuisfront zal de familie niet echt missen, valt te horen. “Hier kijken we al een jaar naar uit, we gaan dan ook voor de full experience. En via het internet staan we zo in verbinding met onze vrienden en familie in Izegem. Sommigen onder hen verklaren ons gek, maar de meesten vinden het fantastisch dat we deze trip ondernemen. ‘Wij zouden het nooit durven’, krijgen we dan te horen. Een gouden raad: gá er gewoon voor. Dan kan je achteraf geen spijt hebben dat je stap niet hebt gezet. Het enige wat we daar te kort zullen hebben, is een lekker Belgisch frietje. En een uitgebreide kleerkast om ‘s ochtends onze outfit uit te pikken.”

Volgend jaar trekken Koen, Melissa en Davina er met hun omgebouwde bestelwagen hoogstwaarschijnlijk weer op uit. “Al zal het dan een iets kortere reis zijn”, knipogen ze. “Nu hebben we ouderschapsverlof en verlof zonder wedde genomen om deze droom waar te maken, maar dat zal het helemaal waard zijn.” (PVH)

Volg de trip van Koen, Melissa en Davina via wijgaanopreis.travel.blog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier