De code van de Sylluminati is gekraakt

Het was mysterie dat het afgelopen jaar vriend en vijand rond de tafel kon verbinden: wie kraakt de code van de Sylluminati? Het exclusieve bier werd voorzien van een al even exclusief raadsel waarop de beste speurneuzen hun tanden al een jaar lang stuk beten. Vorige week slaagde Wevelgemnaar Leen Coolsaet (38) er echter in de code te kraken. “Al moet ik eigenlijk stiekem toegeven dat ik het bier zelf nog nooit heb gedronken”, klinkt het bij de kersverse winnaar.

© (Foto CL)

De opdracht dat SYL, het Wevelgemse kunstenaarscollectief, vorig jaar op zich nam was dan ook niet van de minste. Ze wilden niet alleen een uniek en stevig bier gaan brouwen, mensen moesten ook worden aangespoord om hun hersencellen te laten werken. “Het was samen met Peter Van Vooren, de bekende escaperoom ontwerper, dat we het etiket van ons Sylluminati bier voorzagen van een cryptisch raadsel.” Imre Deneire (33), een van de drijvende krachten achter het kunstenaarscollectief, stond mee aan de wieg van de bijzondere combinatie. “Het idee achter het geheel was dat we mensen opnieuw samen wilden brengen. Je drinkt een biertje, je praat wat heen en weer en ondertussen is iedereen bezig met het ontrafelen van de geheime boodschap op de fles. Via facebook werden dan ook speciale groepen opgericht waarin mensen elkaar konden helpen en, niet geheel onbelangrijk, waarin we zelf van tijd tot tijd een tipje van de sluier probeerden te lichten. Nooit hadden we durven denken dat het tot wel een jaar ging duren alvorens de code zou worden ontcijferd.”

De oplossing, die via een speciale site moest worden ingevoerd, kwam vanuit Wevelgem waar Leen erin was geslaagd alle puzzelstukjes op hun plaats te krijgen. “In maart of april al kreeg ik een flesje in handen” lacht ze. “Ik drink eigenlijk geen bier en moet eerlijkerwijs bekennen dat ik tot op heden dat flesje nog steeds niet heb geopend. Als rasechte fan van escaperooms was ik natuurlijk wel meteen verkocht voor het mysterie van het etiket. Samen met een kennis gooiden we ons meteen op het raadsel maar we liepen hopeloos vast. Uiteindelijk schoof ik het geheel opzij, totdat ik een tijdje terug plots een nieuwe tip voorbij zag komen op facebook. Vraag me niet hoe maar voor mij werd het toen duidelijk. Ik surfte naar de website, gaf het codewoord dat ik had gevonden in en ik had gewonnen. Ik was de eerste die het raadsel had kunnen oplossen. Het is leuk dat ik een prijs heb gewonnen maar uiteindelijk is het nog leuker dat ik, na de uren snuister- en speurwerk, het als eerste heb weten te ontcijferen.”

Zowel Imre als Peter, de ontwerper, kwamen Leen coronaveilig feliciteren. Ze kreeg er onder andere een unieke Sylluminati bierkelk, een escaperoom boek en een box met daarin een van de weinige escapegames die Leen nog niet heeft weten te overmeesteren. “Laat ons wel duidelijk zijn dat we misschien nog wat prijzen in petto hebben voor de tweede en zelfs de derde persoon die de oplossing weet te vinden,” sloot Imre af. “Blijven zoeken is dus de boodschap!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.