Vlaams-Brabant telt het meeste besmettingen van alle Belgische provincies, West-Vlaanderen doet het langs Vlaamse kant het 'best' met iets meer dan 200 mensen waarbij Covid-19 is vastgesteld. Opvallend: behalve Henegouwen hebben de Waalse provincies niet bijster veel bevestigde besmettingen.

Vooral 40- tot 60-jarigen worden door het coronavirus getroffen, wie jonger is dan 20 loopt het minst kans om besmet te raken.

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé (CD&V) relativeert de cijfers. "Het reële aantal besmettingen ligt sowieso hoger", zegt hij. "Maar misschien zijn de West-Vlamingen tijdens de krokusvakantie ook minder massaal op vakantie getrokken? Ik weet het niet. Grote stukken van onze provincie zijn wel minder dicht bevolkt en bestaan uit kleinere gemeenten. Echt grote steden hebben wij niet. Dat zorgt er wellicht voor dat we elkaar minder snel besmetten, maar we blijven waakzaam."

© Davy Coghe

Daarom blijft de gouverneur er op hameren om geen onnodige verplaatsingen te doen. "Vanaf nu doen we over de hele kustlijn gerichte controles en zullen we mensen die er niet moeten zijn, terugsturen. De kust heeft een erg vergrijsde bevolking en die zijn sowieso kwetsbaarder. Bovendien hebben we als enige Belgische provincie drie landsgrenzen: Nederland, Frankrijk en de Noordzee. We moeten dus alles in het werk stellen om mensen thuis te houden."

Vanaf nu zal ook de cavalerie op het strand patrouilleren. Wie niet aan de kust moet zijn, sturen we naar huis - gouverneur Carl Decaluwé

"Toch horen we de gekste excuses eerst. Tweedeverblijvers die zeggen dat ze in hun thuisgemeente geen Dafalgan meer kunnen kopen en dus naar zee moeten en zelfs mensen die beweren dat hun hond het jodium in de zeelucht nodig heeft. Dat houdt allemaal geen steek. De cavalerie zal nu ook op het strand patrouilleren en wie niets aan de kust te zoeken heeft, doen we vertrekken. Nogmaals: blijf allemaal in uw kot. Alleen zo kunnen we deze crisis bedwingen."

Vlaams-Brabant telt het meeste besmettingen van alle Belgische provincies, West-Vlaanderen doet het langs Vlaamse kant het 'best' met iets meer dan 200 mensen waarbij Covid-19 is vastgesteld. Opvallend: behalve Henegouwen hebben de Waalse provincies niet bijster veel bevestigde besmettingen.Vooral 40- tot 60-jarigen worden door het coronavirus getroffen, wie jonger is dan 20 loopt het minst kans om besmet te raken.West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé (CD&V) relativeert de cijfers. "Het reële aantal besmettingen ligt sowieso hoger", zegt hij. "Maar misschien zijn de West-Vlamingen tijdens de krokusvakantie ook minder massaal op vakantie getrokken? Ik weet het niet. Grote stukken van onze provincie zijn wel minder dicht bevolkt en bestaan uit kleinere gemeenten. Echt grote steden hebben wij niet. Dat zorgt er wellicht voor dat we elkaar minder snel besmetten, maar we blijven waakzaam."Daarom blijft de gouverneur er op hameren om geen onnodige verplaatsingen te doen. "Vanaf nu doen we over de hele kustlijn gerichte controles en zullen we mensen die er niet moeten zijn, terugsturen. De kust heeft een erg vergrijsde bevolking en die zijn sowieso kwetsbaarder. Bovendien hebben we als enige Belgische provincie drie landsgrenzen: Nederland, Frankrijk en de Noordzee. We moeten dus alles in het werk stellen om mensen thuis te houden.""Toch horen we de gekste excuses eerst. Tweedeverblijvers die zeggen dat ze in hun thuisgemeente geen Dafalgan meer kunnen kopen en dus naar zee moeten en zelfs mensen die beweren dat hun hond het jodium in de zeelucht nodig heeft. Dat houdt allemaal geen steek. De cavalerie zal nu ook op het strand patrouilleren en wie niets aan de kust te zoeken heeft, doen we vertrekken. Nogmaals: blijf allemaal in uw kot. Alleen zo kunnen we deze crisis bedwingen."