De Caproen zorgt dankzij Koning Boudewijn Stichting voor ruime voedselhulp in Bredene

De Caproen kan rekenen op vrijwilligers voor de voedselbedeling. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Welzijnsschakel De Caproen krijgt 10.000 euro als extra steun van de Koning Boudewijn Stichting in tijden van corona. “Hiermee kan de voedselbedeling ook in deze bizarre tijden van corona verder gezet worden. We zijn dan ook heel dankbaar”, klinkt het bij voorzitter Jean-Francois Dept.

Welzijnsschakel de Caproen werd opgericht in maart 2017 en helpt mensen. Het gaat om mensen die in eenzaamheid of armoede leven of een beperking hebben. De Welzijnsschakel wil vooral mensen met minder kansen een stem geven.

Al jaren organiseert De Caproen een voedselbedeling en zorgt het voor ontmoetingsmomenten tussen mensen met minder kansen in hun lokaal ‘Kotjekaffie’ in de Breendonklaan. Het coronavirus treft iedereen. Het heeft niet alleen impact op de maatschappij, de lokale economie en de gezondheidszorg. Door de coronacrisis kan de hele voedselbedeling voor kansarmen in gevaar komen, maar dat was zonder de Koning Boudewijn Stichting gerekend.

Goedkope huismerken zijn snel uitverkocht

“De voeding in de lokale supermarkten kost meer dan dat voor de crisis het geval was”, zucht Jean-Francois. “Goedkope huismerken zijn snel uitverkocht door het hamstergedrag en ook de lokale promoties vallen weg. Mensen die in kansarmoede leven, hebben niet de middelen om te hamsteren. Laat staan dat ze over een laptop beschikken om hun kinderen les te laten volgen via videocall.”

Welzijnsschakel De Caproen heeft al jaren een wisselwerking met het Sociaal Huis Bredene en met het gemeentebestuur. “Het was armoedebeleidscoördinator Emily L’Hoëst die ons op de hoogte bracht van het feit dat we bij de Koning Boudewijn Stichting subsidies konden aanvragen om de eerste noden, ontstaan door deze crisis, te lenigen. We vroegen vorige week een toelage aan en ons dossier werd binnen enkele dagen al goedgekeurd. Nadat we zekerheid hadden over de extra subsidie vroegen we onze leden wat hun grootste noden waren binnen het beschikbare huishoudbudget en zo stelden we een boodschappenlijst op. Met een deel van de extra subsidie konden we maar liefst 45 gezinnen een duwtje in de rug geven tijdens de voedselbedeling. Naast melk, voeding en water konden we zo ook zorgen voor verzorgingsproducten, was- en schoonmaakmiddelen, toch ook wel essentiële benodigdheden. Zelfs de kinderen kregen enkele extra’s. Daarnaast hebben we geshopt bij lokale handelaars en landbouwers, zo ondersteunen we ook hen in deze moeilijke tijden”, aldus de voorzitter. De gezinnen konden op maandag 6 april hun boodschappen afhalen in de Breendonklaan. (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier