De Buurderij in Oostkamp krijgt zeven keer meer klanten over de vloer

De producten van de Buurderij werden vlot en veilig opgehaald. (foto PH)
Redactie KW

De Oostkampse Buurderij levert elke dinsdag tussen 17 uur en 19 uur bestellingen af, in dienstencentrum OostCampus in de Siemenslaan: groenten, fruit, vlees, zuivel, kruiden, fruitsap, thee en sinds deze week ook brood van bakker Sinnaeve uit Baliebrugge. Dinsdag waren er 43 bestellingen af te werken, 11 daarvan moesten thuis afgeleverd worden.

De oproep van de overheid om zich niet ver te verplaatsen, lokaal en Belgisch te winkelen en ‘in je kot’ te blijven, werd hiermee ruimschoots beantwoord. Een opsteker voor dit project dat de lokale land- en tuinbouw ondersteunt. De korte keten op zijn best.

Een Buurderij is een wekelijkse boerenmarkt van lokale producten met dat verschil dat je vooraf je bestelling online moet plaatsen. Op de website kun je elke week bekijken wat de lokale producenten aanbieden en als er iets je bevalt, kan je het meteen bestellen. De bestelde producten worden in alle veiligheid per bank- of kredietkaart rechtstreeks betaald via de website. Elke dinsdag kan de bestelling tussen 17 en 19 uur afgehaald worden in OostCampus.

Anne Braet, de verantwoordelijke van de Oostkampse Buurderij, was deze week heel tevreden: “In deze coronatijden heeft de Buurderij echt wel een boost gekregen. Vandaag kregen we vergeleken met de andere weken, een veelvoud aan bestellingen. Ook bakkerij Sinnaeve uit Baliebrugge, die er pas sinds deze week is bijgekomen, heeft al onmiddellijk een mooi cijfer gedraaid.”

Eén van de vaste standhouders is Evelyne Maes uit Moerbrugge. Zij biedt alle producten uit haar eigen zuivelhoeve aan. “Mijn koeien en ik, dat zijn twee handen of poten op één buik. Ik leg mijn vrienden elke dag opnieuw in de watten om daarna hun melk te gebruiken om heerlijke zuivelproducten in alle mogelijke vormen, te bereiden. Het is deugddoend dat de mensen de weg naar de Buurderij gevonden hebben, want voor mij zijn het nu geen makkelijke weken. Ik sta wekelijks op vijf verschillende markten, maar die zijn nu allemaal verboden door de coronacrisis. Gelukkig heb ik ook nog mijn eigen hoevewinkel en mag ik mijn producten ook aanbieden in ‘t Vers Varkentje in Hertsberge.”

Babbeltje slaan

“Uiteraard deel ik de visie van al deze standhouders”, vertelt vaste klant Johan Claeys (60) uit Oostkamp. “Verser kan niet. Alles komt rechtstreeks van de producenten uit de buurt en je kunt nog een gezellig babbeltje met hen slaan. Standhouder Marc Verstrynghe van Steffi-fruit uit Vijvenkapelle is trouwens een oud-collega van mij van in Bombardier.”

“Het stimuleren en steunen van de ‘korte keten’ en het samenbrengen van mensen is iets dat mij ligt”, besluit Anne Braet. “Deze week mochten we buiten onder de luifel van OostCampus staan. De gemeente is echt wel meewerkend geweest en had vandaag extra tafels voorzien. Hopelijk mogen we komende dinsdag nog meer klanten verwelkomen, zodat onze lokale markt ingeburgerd raakt. Met het concept van ‘korte keten’, voedsel rechtstreeks bij de boer gekocht, herstellen we de link tussen de boer en de consument én kunnen we gerust zijn over de oorsprong van wat er op ons bord komt. We merken meer dan ooit de enorme verantwoordelijkheid die we hebben ten opzichte van onze buren die via Boeren & Buren rekenen op hun verse voeding recht van bij de boer. Wanneer onze buren dan ook nog eens oudere of zieke mensen helpen met het bezorgen van hun bestelling, dan is het toonbeeld van solidariteit compleet. Het persoonlijk contact met de 15 producenten, de seizoensproducten, het steunen van de lokale economie en het beperken van het aantal schakels en kilometers maakt dat de producten van de Buurderij eerlijk en heerlijk zijn.” (PH)

Wie iets wil bestellen kan dat tot 24 uur op zondagavond op boerenenburen.be/nl/assemblies/10577

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier