De Brugse ring krijgt een breder fietspad

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Het Agentschap Wegen en Verkeer zal een breder fietspad realiseren langs een deel van de Brugse Ring. Dat signaleerde burgemeester Dirk De fauw tijdens de gemeenteraadszitting maandagavond 23 november. De verkeersveiligheid wordt gevoelig verhoogd.

Gemeenteraadslid Annick Lambrecht (sp.a) bond de kat de bel aan en vroeg zich af hoe concreet de plannen zijn om een fietsroute te realiseren rond de Brugse binnenstad. Zij hekelde de vaagheid van het project: “Het plan bestaat ondermeer uit de omschakeling van vestingstraten tot fietsstraten. Zoals Boninvest en Gentpoort. Een studiebureau werkte een concept voor stad Brugge uit. Die maatregel biedt een oplossing voor de actuele ondermaatse fietsinfrastructuur op 10 km rond Brugge en respecteert ook de Vesten.”

“Aan de zijde R30 zou een dubbelrichtingsfietspad kunnen komen. Ook de Guido Gezellellaan en de Hendrik Conciencelaan zouden fietsstraten worden. Momenteel zitten plannen in conceptfase. Concrete plannen, budget of timing zijn er niet. Wanneer mogen wij dit verwachten?”-, aldus Annick Lambrecht.

Relanceplan

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) beloofde meer uitleg in de aanloop van de volgende gemeenteraadszitting in december: “Maar ik kan nu al zeggen dat de Vlaamse regering zopas ons advies gevraagd heeft voor een relanceplan voor de fiets. Van de Warande tot de Katelijnepoort zal de Brugse ring een breder fiestpad krijgen.”

Vlaams parlementslid en schepen Mercedes Van Volcem (Open VLD), die de fietsinvesteringen op de voet volgt, stelt : “Het Agentschap Wegen en Verkeer is bezig met de voorbereiding van het relanceplan fietspaden, waarbij er bijzondere aandacht gaat naar de conformiteit en het comfort.”

“De volledige lijst op het grondgebied van Brugge wordt later nog meegedeeld. Deze week stelde AWV alvast voor om de volgende dossiers versneld uit te voeren. De parkeerzone langs de Brugse ring tussen de Kruispoort en de Katelijnepoort zal vervangen worden door een fietspad en een groenzone. Tussen Kruispoort en Dampoort, langs de kant Zuidervaartje, wordt het huidig smal fietspad uitgebroken. De rijstroken richting Dampoort worden versmald en de vrijgekomen ruimte zal gebruikt worden voor een nieuwe veiligheidsstrook en een nieuw fietspad in asfalt. De voorgestelde aanpassingen aan het fietspad hypothekeren geen definitieve oplossingen voor een totale heraanleg van de ring. Hoe dan ook, de ingreep is een grote verbetering voor de fietsveiligheid. Ik kan getuigen dat het te smal fietsen is langs de Ring”

Annick Lambrecht is verheugd om de Vlaamse inspanningen op de Ring: “Maar ook Brugge moet zijn huiswerk doen en werk maken van de omvorming van lokale wegen tot fietsstraten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier