De Brouckere zorgt voor culturele injecties voor de Torhoutse wijkkermissen

Afgevaardigden van het cc de Brouckere en de kermiscomités van de diverse Torhoutse wijken. © Foto JS
Johan Sabbe

De zomerse kermissen op zowat alle Torhoutse wijken zijn uitgegroeid tot een mooie traditie. Het cultuurcentrum de Brouckere juicht die initiatieven toe en ondersteunt ze al een aantal jaar door zogenoemde cultuurinjecties aan de kermisprogramma’s toe te voegen. Ook deze zomer is dat zo.

“Het is de bedoeling om er op de wijken telkens een gezellig buurtfeest van te maken”, zegt cultuurfunctionaris Sofie De Clercq. “We laten vanuit het cc als toemaatje voor de kermisaffiches de mensen genieten van straattheater, een ludieke fanfare, een gekke fotograaf of een verrassende activiteit voor de kinderen. Alle cultuurinjecties tijdens de wijkkermissen zijn gratis. We treden op die manier met het cc naar buiten en brengen humor, creativiteit en gezelligheid naar de wijken. Het aanbod is jaarlijks heel gevarieerd: van een streepje muziek op een rommelmarkt tot acts op de stopplaatsen van een gezinsfietstocht, circus- en straattheatervoorstellingen en/of kinderanimatie. Het komt in wezen neer op theater, muziek en circus dicht bij de mensen.”

“Cultuur is van en voor iedereen”, voegt schepen van Cultuur Lieselotte Denolf eraan toe. “Daarom wachten we met dit project van het cultuurcentrum niet tot het publiek naar ons toekomt, maar verplaatsen we ons zélf naar de wijken. Alle acts hebben plaats op het openbaar domein of in een voor iedereen toegankelijke zaal en dus kan elke bewoner ervan genieten. Helemaal gratis.”

De kermis op de wijk Don Bosco is intussen al achter de rug en daar kwamen ballonbuiger Clown Tyno en het trio 3 Cool Cats langs. Laatstgenoemden willen maar niet geloven dat de jaren vijftig voorbij zijn en spelen een mix van rockabilly, blues en authentieke rock-‘n-roll. Ze brengen zowel eigen nummers als de meeste wilde versies van bestaand werk.

Wat nog volgt? We zetten het voor u even netjes op een rij.

– Kermis Sint-Henricus (22-25 juni): ballonbuiger Clown Tyno en Discobar Eugene.

Zomerfeesten Driekoningen (1 juli): Knabbel-Snabbeltocht met Camera Obscura, Velodrum en ballonbuiger Clown Tyno.

Kermis Krommenhaak (6-8 juli): tijdens de rommelmarkt Balkan Sound Machine en Popmegafoon.

De Herderfeesten (24-26 augustus): tijdens de rommelmarkt Armanis Walking Jazz Band en circustheater DOM.

Kermis Wijnendale (7-10 september): nabij de Sint-Jozefskerk Zirkus Nr. 1 door Cie KaO. (JS)

Voor alle verdere info: www.ccdebrouckere.be/projecten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier