De Briegade heeft al nieuwe datum voor optreden van Kolacny Brothers

lnr) Cindy, Carlos Versieren, Johan Hamers, Herman Dequesne, Delfine Devoldere en Leen Lampaert. Bestuurslid Kristof Timperman kon niet aanwezig zijn. (foto JS)
Redactie KW

Op vrijdag 13 maart zag de Avelgemse vereniging De Briegade maanden voorbereidingswerk in de prullenbak belanden door corona. Het concert met het vermaarde Scala en de Kolacny Brothers kon door corona niet plaatsvinden. “Maar de nieuwe datum staat al vast. Het wordt 10 oktober!”

Vzw De Briegade is, zo luidt het op hun website, een Avelgemse vereniging van mensen die zich engageren om laagdrempelige en populaire evenementen te organiseren. Alleenstaande ouders, gezinnen die het financieel moeilijk hebben of geïsoleerde mensen: zij kunnen hier terecht. “Maar we helpen hen niet financieel”, zegt voorzitter Johan Hamers. “Althans niet direct. De organisatie op zich is het goede doel. We proberen mensen die de banden met hun omgeving dreigen te verliezen te helpen.”

Die finaliteit was er niet van bij het prilste begin. De Briegade ontstond uit een groep mensen wiens kinderen naar het kleuterschooltje in Rugge gingen. Een officieus oudercomité dus. “Eentje dat uit de hand is gelopen, dat klopt”, lacht bestuurslid Delfine Devoldere. “We hielpen onder meer het schoolfeest organiseren. En hoewel de kinderen natuurlijk opgroeiden en de school verlieten, bleef de vriendschap tussen de ouders overeind.”

Die vriendschap ging gepaard met bruisende ideeën en veel engagement. Bovendien kreeg de vzw in 2014 een officiële erkenning van de gemeente. In geen tijd werd met een schlagerfestival een eerste keer geproefd van het betere organisatiewerk. “Er waren meteen enkele grote namen bereid om te komen”, haalt Johan herinneringen op. “Garry Hagger, Laura Lynn en Paul Severs: mooie affiche toch?”

Schappelijke prijs

De Briegade teert op de sympathisanten. Een van die enthousiaste vrijwilligers is Cinderella, ‘Cindy’ voor de vrienden. Ze heeft een gezin van 12 en heeft het financieel niet makkelijk. Ze is vol lof over De Briegade. “Veel mensen die de eindjes moeilijk aan elkaar kunnen knopen, zijn maatschappelijk geïsoleerd. De vzw zorgt ervoor dat wij ons ook eens kunnen uitleven op een evenement aan een schappelijke prijs.”

In 2015 spande ‘De Briegade’ het vrouwenkoor Scala voor de eerste keer voor de kar. 650 tickets werden er verkocht, en 20 mensen hielpen mee. Het was een succes dat naar meer smaakte. Toch werd er sindsdien nog weinig georganiseerd. “We probeerden wel, maar altijd kwam er wel iets tussen”, vertelt Delfine. “Geplande optredens van Gene Thomas, Dana Winner en Jasper Steverlinck konden zo niet plaatsvinden.”

Dit jaar nam De Briegade de handschoen opnieuw op en organiseerde het een optreden van Scala. Maar weer stak een onvoorziene tegenslag stokken in de wielen. “Sinds augustus waren we er al mee bezig”, zegt Johan hoofdschuddend. “Die eerste berichten over het coronavirus waren al onheilspellend. Er waren al meer dan 500 tickets de deur uit. Vrijdag de dertiende bracht echt ongeluk, we hebben toen zélf beslist om het te annuleren, met pijn in het hart. En dat niet alleen, de financiële besognes, de sponsors, de catering, … Het is een puzzel die we nog moeten leggen. Maar we hebben al enkele constructieve gesprekken achter de rug. We zijn ervan overtuigd dat het lukt.”

“De nieuwe datum voor het concert is 10 oktober”, vertelt Delfien enthousiast. “Bovendien hebben de broers Kolacny meteen toegezegd. Een opsteker! Hopelijk is de tweede keer de goede.”

De Briegade

Opgericht: De Briegade werd een vzw in 2014

Leden: Vijftien en een hele rist aan vrijwilligers

Voorzitter: Johan Hamers

Clubhuis: Geen officiële locatie. Wel wordt er doorgaans afgesproken in café ‘t Soupapke in Avelgem. Overigens is de ‘ie’ in Briegade geen schrijffout, meer een direct gevolg van een gemeenschappelijk interesse.