De Breemeersen in Nieuwkerke officieel erkend als natuurreservaat

Redactie KW

Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir heeft De Breemeersen in Nieuwkerke officieel erkend als natuurreservaat.

Door deze erkenning ontvangt Natuurpunt vanaf dit jaar jaarlijks beheersubsidies. N-VA Heuvelland is heel tevreden met het werk van minister Zuhal Demir. Piet Hardeman van Natuurpunt is dat minder. “Het dossier werd door mij en twee andere vrijwilligers opgemaakt en wordt nu door de minister geclaimd. Waarvoor dank.”

Al aanvraag in 2006

Natuurpunt zal instaan voor het dagelijks beheer en onderhoud van het gebied. “Er moet ook een toegankelijkheidsplan opgemaakt worden, zodat bezoekers maximaal kunnen genieten van de natuur die in Heuvelland floreert”, besluit de minister. Naar de mening van Piet Hardeman zal er weinig veranderen aan de toegankelijkheid van De Breemeersen. “Dit door de aard van het gebied: grotendeels vochtige weilanden.”

De Breemeersen zijn al veel langer erkend natuurgebied. “Al in september 2006 diende Natuurpunt een eerste aanvraag tot erkenning voor 21,0908 ha in. Het dossier van 40 pagina’s was opgemaakt door ikzelf, Johan Carette en Carlos D’Haeseleer. In september 2016 is een Eerste Uitbreidingsdossier opgemaakt door dezelfde mensen, ingediend voor de erkenning van 4,8715 ha. Maar minister Koen Van Den Heuvel had op het einde van de vorige Vlaamse regering (na het ontslag van Joke Schauvliege) het Zesde Uitbreidingsdossier van augustus 2017 voor de erkenning van 13, 4776 ha goedgekeurd voor het Natuurpuntgebied Bronnen van het Heuvelland. Dit is de samenvoeging van De Broekelzen, De Sulferber, De Scherpenberg en De Hellebeek.”

Piet Hardeman tekende in 2007 het Breemeersenwandelpad uit. “Dat natuurgebied bestaat uit vochtige weilanden met veel slootjes en poelen. Het gebied trekt ook heel wat weidevogels aan.”

N-VA Heuvelland is alvast tevreden met de erkenning voor De Breemeersen. “Door de erkenning komt Natuurpunt jaarlijks in aanmerking voor middelen om de natuurkwaliteit van Heuvelland verder te verhogen”, zegt Stefaan Herbout, voorzitter van N-VA Heuvelland. (MDN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.