De Boomgaard in Langemark plant tuin aan

Natuurpunt in actie samen met schepen Marleen Soete en wzc-directeur Matthias Vanderhauwaert. © PCO
Redactie KW

Eind december gaven het schepencollege en de bewonersraad hun fiat om de tuin aan te planten in het wzc De Boomgaard. De aanplant gebeurt door vrijwilligers van Natuurpunt.

De site van het Woonzorgcentrum is enorm groot en vraagt om inrichting. “Op dit moment valt er weinig te beleven voor de bewoners. Er werd het voorbije jaar dan ook serieus nagedacht over de opmaak van een tuinplan in overleg met de milieuraad. Hierbij werd rekening gehouden in eerste instantie met de wensen van bewoners en mogelijke toekomstige initiatieven vanuit het Woonzorgcentrum zelf. Daarnaast werd rekening gehouden met de landschappelijke integratie, de toegankelijkheid, de beleving, de biodiversiteit en het gebruiksvriendelijke onderhoud”, zegt milieu-ambtenaar Adelien Vergote.

Stappenplan

Aansluiting van de site op het agrarische landschap. “Deze site leent zich tot de aanleg van een omringende houtkant van streekeigen struiken mét doorkijkgaten, aanleg van enkele vogelbosjes, aanleg van vlindervriendelijke bloemenperken… Op lange termijn wordt ook de toegankelijkheid verbeterd zodat bewoners ook van deze tuin letterlijk kunnen genieten via de aanleg van een rollatorpad, het voorzien van enkele rustbanken enz. Maar de site is groot, aanplanten en onderhoud kosten centen, dus daarom wordt het tuinplan opgedeeld in fasen en stap voor stap uitgewerkt. zegt Sofie Butaye van Natuurpunt en medewerker van de animatie aan het wzc.

Animo op de hof

Vorige winter werden er al knotwilgen en zomereiken aangeplant. Tussen de bomen worden nu hagen voorzien bestaande uit struiken zoals hazelaar, rode kornoelje, meidoorn, veldesdoorn, gelderse roos, sporkehout, enz. De haag wordt niet helemaal dicht geplant, zodat de bewoners blijvend zicht hebben op de kerk van Poelkapelle, op de weide met de koeien in de verte. Het leuke aan deze haag zal zijn, dat de wilde dieren eerder geneigd zullen zijn te komen leven binnen de beschermde tuinomgeving en ze dus van dichter zullen kunnen bewonderd worden.

De struiken verliezen in de winter hun bladeren, waardoor het zicht op de weidse omgeving behouden blijft. In de zomer zal de haag heel wat vogels en insecten aantrekken. Mussen en merels zullen er op termijn in kunnen broeden en de struiken zullen heel wat vlinders en insecten aantrekken. Deze zorgen op hun beurt voor bestuiving en bevruchting van de fruitbomen en de groenten in de volkstuinen en vormen op hun beurt lekkers voor de tuinvogels. “Ook de overwinterende tuinvogels zullen zich veiliger voelen omwille van de schuilmogelijkheden als ze zich tegoed komen doen op de voederplanken… Animo in den hof wordt gegarandeerd”, zegt Sofie Butaye.

(PCO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier