De Bonte Beer biedt broodnodige kinderopvangplaatsen in leegstaand woonzorgcentrum

Vanaf 1 januari worden de gebouwen van het vroegere Indigo gebruikt als kinderopvang. We zien op de foto de verantwoordelijken Angelique Declercq (schepen van Armoedebestrijding) Renaat Vandenbulcke (schepen van Huisvesting), Wino Baeckelandt (algemeen directeur bij zorggroep Heilig Hart) en Tine Vermeersch (medewerkster van het Heilig Hart). © WO
Redactie KW

Het nijpend tekort aan kinderopvangplaatsen wegwerken en meteen ook mensen in kwetsbare situaties een duwtje in de rug geven. Met het nieuw initiatief De Bonte Beer in Lauwe wil het Meense stadsbestuur die twee euvels daadkrachtig aanpakken.

Meens schepen van Armoedebestrijding Angelique Declercq (SP.A) windt er geen doekjes om. “Wie kinderen heeft en op zoek is naar een degelijke job, wordt steevast geconfronteerd met de nood aan kinderopvang. In Groot-Menen is er een tekort van 131 plaatsen en al helemaal aan plaatsen die inkomensgerelateerd werken”, legt ze uit. “Ons team maakte dan ook werk van de zoektocht naar een snelle en vooral degelijke oplossing, een oplossing die er is gekomen door een samenwerking met de zorggroep Heilig Hart.”

Renaat Vandenbulcke, N-VA-schepen van Huisvesting, pikt meteen in. “Wie een kinderopvang op poten wil zetten, heeft nood aan plaats en dit is waar Menen als stad een rol van betekenis heeft kunnen spelen”, zegt hij. Die rol vervulde zich door binnen het eigen patrimonium naar oplossingen te gaan zoeken. “Na de verhuizing van het woonzorgcentrum in Lauwe naar hun nagelnieuwe gebouwen, kwam de Indigo-vleugel in de Deken Darrasstraat volledig leeg te staan. Door dit gebouw ter beschikking te stellen aan de zorggroep, sloegen we twee vliegen in één klap. Niet alleen vermijden we dat onze eigen infrastructuur leeg blijft staan, we bieden ook extra plaats aan voor de opvang van kinderen.”

80.000 euro

Algemeen directeur Wino Baeckelandt twijfelde niet om de uitgestoken hand te aanvaarden. “We gaan ongeveer 80.000 euro investeren in het opfrissen en het renoveren van dit gebouw”, klinkt het trots. “De werken beginnen volgende week al en we zullen de deuren voor het eerst openen vanaf januari. Tegen die tijd beschikken we niet alleen over een plaats die voldoet aan de strengste normen maar gaan we ook vijf nieuwe medewerkers volledig hebben klaargestoomd. Zij zullen zich over alle kinderen ontfermen, in huiselijke sfeer en steeds met de persoonlijke ontwikkeling van het kind in het achterhoofd.”

Onder de naam ‘De Bonte Beer’ gaat het nieuwe kinderdagverblijf plaats bieden aan 25 kinderen, maar Wino kijkt zelfs al verder in de toekomst. “Op dit ogenblik hebben we een erkenning van Kind & Gezin voor het opvangen van 25 kinderen”, klinkt het. “Dit gebouw heeft een groot potentieel en biedt veel voordelen, zoals voldoende parkeerruimte voor de deur. Het spreekt dan ook voor zich dat we de mogelijkheden om die erkenning op te trekken naar het dubbele, grondig zullen bestuderen en voorbereiden. Op die manier kunnen we, samen met het stadsbestuur, werk maken van het knijpend plaatstekort en dit steeds met de financiële mogelijkheden van de ouders in het achterhoofd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier