De Blende Tigers naar Parijs-Roubaix om Tom Boonen te helpen

Foto David Barbe
Axel Vandenheede

Zondag vindt Parijs-Roubaix plaats en brommerclub De Blende Tigers uit Kortrijk trekt er naartoe. “Om van de koers te genieten, maar vooral ook om Tom Boonen bij te staan”, aldus Marniek Kint.

De club De Blende Tigers bestaat deze zomer een jaar en verenigt de liefhebbers van twee- en viertaktbrommers op Overleie. Initiatiefnemers zijn Marniek Kint, zaakvoerder van Fietsen Marcel Kint, en Mathieu Desmet, stadsarchitect van Kortrijk. Vooral eerstgenoemde is door zowel zijn job als zijn naam – Marniek is de kleinzoon van wielerlegende Marcel – ook gepassioneerd door fietsen in het algemeen en de wielersport in het bijzonder.

Superprestatie

“Onder meer Parijs-Roubaix roept mooie herinneringen op”, legt Marniek (37) uit. “Mijn grootvader won de Helleklassieker in 1943. Dit jaar krijgt Parijs-Roubaix nog een extra betekenis, want het is normaal gezien de laatste wedstrijd van Tom Boonen. Toen de zanger Van Echelpoel, de tatoeëerder van Tom, het supporterslied Ziet Den Tom maakte (op basis van zijn hit Ziet Em Duun, red.), rijpte het idee om met De Blende Tigers naar de Hel te gaan. Want het wordt een legendarische dag.”

“Voor mij persoonlijk komt daar nog bij dat ik Tom Boonen in zijn eerste Parijs-Roubaix aan het werk zag, toen nog bij de Amerikaanse ploeg US Postal. Hij maakte in 2002, nota bene zijn eerste profjaar, een enorme indruk als 21-jarige. Ik hoop alvast dat hij komende zondag ook met een superprestatie kan uitpakken en die bekroond ziet met een overwinning.”

“Als Tom Boonen zondag wint, rijden we zeker nog naar Roubaix”

De Blende Tigers trekken met zijn negenen naar de Helleklassieker, vanzelfsprekend op hun brommers. Op het eerste gezicht niet zo speciaal, maar ze vertrekken wel met een missie. “We willen Tom Boonen bijstaan”, verbaast Marniek. “Tijdens Parijs-Roubaix is het aantal lekke banden niet te tellen, dus is het heel belangrijk dat de favorieten zo goed mogelijk opgevolgd en bijgestaan worden.”

“We hebben een tijd geleden de ploegleiding van Quick-Step Floors gecontacteerd en hen uitgelegd dat we de ploeg, en dan vooral Tom Boonen, wilden helpen als hij lek reed. We vroegen ook of ze reservebanden ter beschikking kon stellen, want het is heel belangrijk dat je de juiste wielen hebt. Aanvankelijk werd onze vraag weggelachen, maar toen Quick-Step merkte dat ik de kleinzoon was van Marcel Kint en we het echt meenden, hebben ze toegezegd.”

Naar de wielerpiste?

Intussen zijn de brommers van De Blende Tigers zo uitgerust dat ze alle met minstens één reservewiel kunnen rondrijden. Marniek: “De bedoeling is dat we samen blijven en drie kasseistroken aandoen: Arenberg (5 sterren), de strook Tilloy-Sars-et-Rosières (4 sterren) en Camphin-en-Pévèle (4 sterren). Drie van de moeilijkste, inderdaad. Tenzij er iemand van ons lek rijdt of een groepje renners een aantal minuten voorsprong heeft. Dan zullen we ons wellicht opsplitsen.”

De Carrefour de l’Arbre wordt normaal de aankomstplaats voor de negen Blende Tigers. “Daar zal er een grote tent staan. Ons plan is om op die plaats de aankomst te zien op het reuzenscherm en te picknicken. Mocht Tom Boonen winnen, dan zullen we zeker nog doorrijden naar Roubaix zelf. Of we op de piste zelf zullen mogen, weet ik niet, maar we zullen er wel raken en dan kunnen we daar zelf een feestje bouwen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier