De Bever neemt afscheid van meester Geert

Meester Geert kreeg van zijn leerlingen een T-shirt met ‘Thx Mister G’ op. © Stefaan Beel
Stijn Moerman

Na een carrière van bijna 42 jaar, waarvan 37 als leerkracht van het vierde leerjaar van De Bever, nam Geert Debackere (61) vlak voor de herfstvakantie afscheid van zijn leerlingen en collega’s. “Ik heb altijd met heel veel plezier lesgegeven”, aldus meester Geert.

Meester Geert en de lagere school van Beveren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De geboren en getogen Bevernaar ging er in zijn jeugdjaren zelf naar school en keerde er in 1984 terug als leerkracht, in opvolging van meester Karel. “Ik heb van jongs af aan gezegd dat ik leerkracht wou worden”, blikt Geert Debackere (61) terug. “Als jongere was ik ook wetenschappelijk aangelegd, maar niets sprak me meer aan dan deze job als leerkracht. Ik ging dan ook meteen naar Sint-Thomas om de lerarenopleiding te volgen. Na een jaar in Onze Kinderen, drie jaar Broederschool en een jaar waarin ik De Ark in Oekene, de Spanjeschool en Beveren combineerde, mocht ik vanaf het schooljaar van 1984 volledig aan de slag in mijn eigen Beveren, in opvolging van meester Karel. En nu 37 jaar later neem ik afscheid van mijn school, waar ik al die tijd voor het vierde leerjaar stond. En ik doe het na al die jaren nog even graag als vroeger. Of ik nooit eens voor een ander leerjaar wou staan? Nee, want dit is een leuke leeftijd. De kinderen zijn heel creatief, maar je kan met hen ook al wat filosoferen.”

Prachtige herinneringen

Geert blikt alvast met grote tevredenheid terug op zijn jaren als leerkracht. “Ik heb altijd met heel veel plezier lesgegeven. De laatste jaren, door corona en al het extra papierwerk dat erbij is gekomen, was het niet meer zoals vroeger, maar toch hou ik vooral positieve herinneringen over aan mijn loopbaan. Uiteraard zijn er altijd enkele mindere momenten – zoals wanneer een leerling sterft of collega’s vertrekken of zwaar ziek worden – maar dat weegt niet op tegen al het mooie. De afscheidsfeestjes van voormalige directeurs, onze kerstmarkten, de schoolreizen, de kaartavonden in de turnzaal, het festival dat we hier enkele jaren terug organiseerden… Prachtige herinneringen. Ze zullen me hier zeker nog terugzien.”

De leerlingen van De Bever vormden een erehaag bij het afscheid van meester Geert.
De leerlingen van De Bever vormden een erehaag bij het afscheid van meester Geert. © Stefaan Beel

Angst voor het zwarte gat heeft meester Geert zeker niet. “Ik zal de school zeker missen, maar ik ga me niet vervelen. Er is altijd wel iets te doen. Bovendien ben ik een heel sociaal iemand. Als ik mij verveel, ga ik wel ergens een terrasje doen. En daar kom ik altijd wel enkele oud-leerlingen tegen om een praatje mee te maken”, lacht Geert, die donderdag opgepikt werd met een oldtimerbus voor een rondrit in Beveren. Na de receptie met de collega’s wordt zijn pensioen op zaterdag 30 oktober nog gevierd met familie en vrienden in de zaal van Vinckier-Cloet, het vroegere Paviljoentje.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.