VIDEO - Ongelooflijk: onze journalist ontdekt enorm nazibouwwerk onder Wevelgem

De moderne versie van Indiana Jones. Zo kan je onze journalist Christophe Lefebvre (38) best omschrijven. Deze zomer trekt de stoere avonturier naar godvergeten plekken in West-Vlaanderen en ver daarbuiten. Hij start zijn zomerreeks met een bom: hij ontdekte een ondergronds veldhospitaal van de nazi's... in Wevelgem.

Kamagurka: "Op de schoolbanken zat ik gewoon mijn tijd te verdoen"

Hij was amper zestien jaar, toen hij voor deze krant cartoons begon te tekenen. De Boembas, zo was de naam van zijn rubriek. Bijna een halve eeuw later is Kamagurka, alias Luc Zeebroek, een icoon van de Belgische kunstscene, de meester van het absurdisme. Ga even rustig zitten voor een fascinerende trip down memory lane.

Verlamde Johannes (12) gaat loodzware wedstrijd aan: "Kom buiten en doe het gewoon"

Johannes 'ultrakid' Balbaert (12) raakte als kleuter verlamd, maar hij gaat de uitdagingen niet uit de weg. Hij is nu klaar voor zijn eerste grote test op de lange weg naar de Ultraman Challenge in Israël, volgend jaar in maart. Komende zondag waagt hij zich samen met zijn kompaan Nico De Neef (37) aan een kwarttriatlon in Sint-Martens-Latem. "Als Nico en Johannes met elkaar rekening houden, worden ze sowieso een topteam", gelooft vader Jurgen er alvast in.

Hilde Goethals na aanrijding: "Sportblade laat mij weer lopen en voetballen"

Hilde Goethals uit Westkerke bij Oudenburg mocht in het Nederlandse Vught na acht jaar weer proeven van lopen. Niet zo evident voor de jongedame, want ze heeft na een zwaar ongeval een knie- en beenprothese. "Het was geweldig om dankzij de sportblade van Ottobock echt weer te kunnen lopen", is Hilde nog bijzonder euforisch na de ervaring.

Ondernemer Dirk Van den Bossche koopt in één klap twee bekende Brugse hotels

Zakenman Dirk Van den Bossche is bezig aan een heuse veroveringstocht in de Brugse toeristische sector. Hij runde al een foltermuseum, wafelhuis en ijssalon, maar kocht nu in één klap twee Brugse tophotels: Die Swaene en Anselmus. "Vrienden verklaren mij gek dat ik hier op mijn 63ste nog aan begin", lacht Dirk, die in zijn lange carrière ook nog Afrikaanse voetbaltalenten naar Europa bracht.

Vijvenaar Frederic Destoop voor 15de keer naar Côte d'Azur voor Fête des Belges: "Houden het deftig"

Frederic Destoop (51) maakt zich op voor Fête des Belges. Samen met Stijn Breda brengt hij op 21 juli voor de vijftiende keer 120 Vlamingen samen voor een uitbundig feest in het mondaine Saint-Tropez. Ter gelegenheid van deze feesteditie neemt Frederic een vijftigtal deelnemers daarvan op sleeptouw tijdens een vierdaagse roadtrip richting Côte d'Azur. "Wij hebben hele trouwe fans die er altijd bij willen zijn."

OVERZICHT - 40 jaar Patrick Lefevere: pakt hij ooit nog Tourwinst?

Op 12 juni vierde Patrick Lefevere (64) zijn 40ste verjaardag als ploegleider en -manager. In die periode won hij zowat alles wat er te winnen viel. Eén absolute topkoers ontbreekt echter op het palmares van de Roeselarenaar: de eindzege in de Ronde van Frankrijk. Komt het er ooit nog van? Met Enric Mas, vorig jaar op zijn 23ste tweede in de Vuelta, heeft hij in deze 106de Tour een goudhaantje aan boord, maar de weg naar eeuwige roem is lang. Een terugblik op 40 jaar Patrick Lefevere.

Onder de koksmuts van Geert Van Hecke: "Aanvaard worden in Brugge was moeilijk"

Wat hebben koning Albert, Hollywoodster Ashton Kutcher en Frans oud-president Jacques Chirac met elkaar gemeen? Ze trakteerden allen hun smaakpapillen op een driesterrenmenu in De Karmeliet van Geert Van Hecke. Drie jaar na de sluiting van het Brugs toprestaurant mag het er allemaal iets relaxter aan toe gaan voor de chef, in de vorm van bescheidener formule Zet'joe. "Maar mocht ik weer jong zijn, ik deed zo terug De Karmeliet open."

Koster Ginette Vermeeren: "De hemel? Als je dood bent, ben je dood"

Kurt Vandemaele trekt door de straten van Kortrijk en stelt aan de voorbijgangers één vraag: "wie ziej gie?". Een vraag die velen onder ons zo vaak zouden willen stellen. De antwoorden krijg je hier te zien in de videoreeks 'De Kortrijkzaan'. Leer de mensen uit je buurt kennen. Vandaag: koster Ginette Vermeeren.

Ondanks beperking tekent fotograaf Luc present op ieder Lichtervelds evenement

Luc Lenoor is als gepassioneerde fotograaf aanwezig op quasi ieder Lichtervelds evenement. Je kan Luc, die een lichte mentale beperking heeft, echter ook zelf contacteren voor een leuke fotoreportage. En sinds kort kan je zijn werk bewonderen op een eigen fanpagina op Facebook. "Iedereen kent me intussen en dat vind ik leuk", klinkt het enthousiast bij Luc.

Brigitta Simoens: negentig en voor één keer een open boek

"Ik ben een straatloper," zegt ze. "Iedereen kent me hier en ik ken iedereen." Dat willen we graag geloven: ze is een opmerkelijke verschijning. Door haar ranke, rijzige gestalte, zeker, maar nog meer door haar opvallende groene bril. "Ik hou van design", zegt ze, "en als ik naar buiten ga, wil ik er ook goed uit zien." We ontmoeten Brigitta Simoens, Ieperse van origine, in haar appartement aan het Zuid in Gent. Ze is negentig en heeft net gedebuteerd met haar biografie. Onder de titel Eb & Vloed vertelt ze over haar leven als doktersvrouw, als restaurantuitbaatster, als interieuronderneemster - onder meer voor dancing Zillion en als... model. "Ik hou van het leven," zegt ze. "Ik heb ook mijn portie verdriet gehad, maar mocht ik het moeten overdoen, ik zou precies hetzelfde doen."

Fabien Mercadal kan en wil best de Jürgen Klopp van Cercle Brugge worden

Fabien Mercadal (47) praat snel en heftig. "Corsicanen zijn nochtans eerder gesloten", knikt de Fransman, roots op la Corse. Maar de nieuwe coach van Cercle, naar eigen zeggen een 'halve Belg', is zó enthousiast om groen-zwart een nieuwe dynamiek te geven... "Ik breng passie en grinta. Kan Cercle Brugge wel gebruiken." En er is dat temperament, de ex-judoka is niet voor niets een half jaar geschorst geweest omdat hij al te fel inging tegen racisme. "Ik kan niet tegen onrecht. Maar ik ben rustiger geworden." Ter kennismaking: Fabien Mercadal, gevierendeeld.

VIDEO - David Meirhaeghe, de West-Vlaming die letterlijk de Tour kleurt

Als Alejandro Valverde of Peter Sagan straks schitteren in de Tour de France, zal dat een West-Vlaams tintje hebben. Letterlijk zelfs, want zij en alle wielertoppers van de wereld laten hun gerief personaliseren in het lakbedrijf M-Level van David Meirhaeghe. "Een uit de hand gelopen hobby, waardoor ik nu geen hobby meer heb."

Het maisdoolhof is terug!

Je een weg banen door een drie hectare groot doolhof in een maisveld, waar je bij uitkomst een fris streekbiertje en een kaashapje wacht: deze zomer kan het langs de Zuiddijk in Damme. Boerendochter Janne Vanderyse knoopt daarmee samen met haar man Maxime Vermetten aan met een initiatief dat haar ouders 20 jaar geleden startten. "Ik was acht jaar toen mijn ouders dit organiseerden en ermee in het VRT-programma Afrit 9 kwamen", zegt Janne Vanderyse, die net op de dag van ons bezoek de boerderij van haar ouders overnam.

Vereniging voor mensen met eetstoornissen: "Ik at stiekem koeken en loog erover"

In Westende is een werking actief van de vereniging ANBN, die iedereen die met vragen of zorgen zit rond eetstoornissen wil bijstaan. Drie vrijwilligers leiden de werking, onder wie Marijke*, die zelf altijd een moeilijke relatie met voeding had. "Of je nu te veel of te weinig eet, het is altijd een vlucht voor de chaos in je hoofd", vertelt ze. "Het komt erop aan om het stuur weer in eigen handen te nemen."

Tim Corbisier (Proper Strand Lopers): "Als ik afval zie, dan moet ik dat oprapen"

Toen Tim Corbisier enkele jaren geleden de Proper Strand Lopers oprichtte, had hij nooit verwacht dat de groep vandaag zo'n impact zou hebben. Wanneer het gaat over plasticvervuiling aan de kust, dan kan je niet meer om de Proper Strand Lopers heen. En de voorzitter is niet te beroerd om een stunt van jewelste uit te halen in de strijd tegen zwerfvuil. Even honderd kilometer van Cadzand naar Duinkerke lopen? "Vroeger dacht ik dat ik een soort superman was."

Terminaal zieke Dimitri maakt zijn droom waar

De TBR Rally krijgt voor Dimitri Decroos een speciaal randje. De 37-jarige man werd vijf jaar geleden met acute leukemie geconfronteerd en heeft nog een jaar te leven. Hij wil van elke dag genieten en dankzij de Roeselaarse rallypiloot Frank Caby gaat zijn grote droom in vervulling: als copiloot aan een rallywedstrijd deelnemen. "Ik ben Frank uit de grond van mijn hart dankbaar", zegt hij.