David Martijn van Goose: "Soundtracks maken is een oefening in bescheidenheid"

David Martijn was een gitaarwonder toen Goose in 2002 Humo's Rockrally won. Zijn vingervlugheid maakte zoveel indruk op de jongens van Soulwax dat ze hem prompt meenamen op wereldtournee. Sinds Goose in 2006 met 'Bring it on' iedereen uit de bol laat gaan op allerlei elektronisch tuig waar een klavier aan zit, doet hij het zoals de rest van de Kortrijkse superband gewoonlijk op toetsen. Maar de fijnbesnaardheid blijft. Eigenlijk kan deze man elke sfeer, elke kleur, elk gevoel in muziek vertalen. Ze zeggen wel eens dat filmcomponisten de Bachs en Beethovens van onze tijd zijn. Of is hij eerder Mozart? Feit is dat we aan het mede aan deze Kortrijkse rockheld te danken hebben dat we zoals in 'De Dag' ook in 'De Twaalf' en 'War of the Worlds' in de juiste stemming geraken.

"Voor de beste Belgische lopers is het niet makkelijk om in Ploegsteert te winnen"

Hoeveel reportages er al over wijlen Frank Vandenbroucke zijn gemaakt, weet niemand. Ook ouders Jean-Jacques Vandenbroucke en Chantal Van Ruymbeke zouden het niet kunnen zeggen. Dus trokken wij naar Ploegsteert om met hen eens niet over hun zoon te praten. Waarover het dan wel ging? De Course du Souvenir, de bekende loopwedstrijd die traditioneel op 11 november plaatsvindt. Jean-Jacques organiseerde in 1981 de eerste editie en doet dat 38 jaar later nog altijd. Een reportage. En nee, Frank Vandenbroucke kwam niet ter sprake.

Bernard Lelou:"Ik kan niet gelukkig zijn terwijl mijn kinderen verhongeren"

Bernard Lelou aarzelt geen moment wanneer ik hem vraag of hij wil praten. Hij lacht zijn parelwittetanden bloot en zegt "wat wil je van me weten?" We staan op het Sint-Amandsplein. Hij woont er in de buurt, op Overleie. Nog maar zeven maanden. En toch lijkt het alsof hij er iedereen kent. Het maakt niet uit welke huidskleur ze hebben of welke religie, hij spreekt iedereen aan. Het is hem niet aan te zien dat zijn hart bloedt. "Hoe kan ik gelukkig zijn terwijl mijn kinderen honger hebben?", zegt hij. "Waarom is het leven een zoveel hardere strijd wanneer je in Afrika geboren bent? " Vragen waarmee hij me achterlaat, na me hartelijk de hand geschud te hebben. Zijn woorden spelen al dagen door mijn hoofd.

Visser-reder Danny Pieters houdt het voor bekeken: "Gouden tijden keren nooit meer terug"

Na een loopbaan van 46 jaar in de visserij bergt Danny Pieters (61) de visnetten definitief op. Drie jaar geleden al verkocht hij zijn schip, de O.316 Aegir, aan een Spaanse reder. Aan wal bleef hij wel de activiteiten van het schip leiden. Maar onlangs werd het schip weer verkocht, aan een andere Spanjaard, en nu is Danny met pensioen. "De zee is voorbij voor mij", zegt hij. "De laatste jaren interesseerde het me minder en minder. De gouden tijden heb ik niet meer meegemaakt. Ik ben tien jaar te laat geboren."

Roularta viert jubileum: Xavier Bouckaert en Rik De Nolf over heden, verleden en toekomst

Een drukpers. Veel meer had Willy De Nolf niet nodig om in 1954 geschiedenis te schrijven. De Roeselaarse advocaat startte toen met twee lokale weekbladen: De Roeselaarse Weekbode en Advertentie. Het was het begin van Roularta. 65 jaar later is de West-Vlaamse uitgever een beursgenoteerde multimediagroep met ruim 1.300 werknemers en een totale gecombineerde omzet van 300 miljoen euro. Aan het roer staat vandaag Xavier Bouckaert, de opvolger van Rik De Nolf. 'Meneer Rik' is de zoon van 'Meester Willy' én schoonvader van de huidige ceo. Om maar te zeggen dat de uitgeverij van deze krant ook altijd een familiebedrijf gebleven is. Wij brachten Rik De Nolf en Xavier Bouckaert samen voor een gesprek over verleden, heden en toekomst. "Roularta heeft officieel de pensioenleeftijd bereikt, maar we bruisen nog altijd van energie."

Aan de keukentafel met Steven Mahieu: "Ik wil mezelf weer onzichtbaar maken"

Het is geen geheim dat comedians vaak drijven op frustraties, maar Steven Mahieu keek voor zijn nieuwste zaalshow Full Contact vooral zijn eigen angsten in de ogen. Vergis je niet: dat is allerminst een zwartgallig verhaal geworden. Integendeel, voor ons zit een geweldig gelukkige en grappige komiek, die dankzij meditatie en zelfreflectie ook gegroeid is als mens. "Het verschil tussen de psychiatrie en comedy is een halve meter, de hoogte van het podium."

75 jaar geleden pleegden Duitse nazi's dé Brugse kunstroof van de eeuw

Duitse nazi's gingen 75 jaar geleden aan de haal met de Madonna met kind van Michelangelo uit de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge. Een jaar later, op 12 november 1945, keerde het beeld terug naar zijn vertrouwde stek. George Clooney vond het verhaal zo straf, dat hij het in 2014 verfilmde. Maar de spanning uit de prent The Monuments Men, met naast Clooney ook Matt Damon, verbleekt bij de ware feiten. Stadsgids Bob Warnier ontdekte de kwalijke rol van de toenmalige bisschop Lamiroy, die dé Brugse kunstroof van de vorige eeuw had kunnen verijdelen na een tip van... een Duitse legerofficier.

"Als Stijn won, deed hij dat op grootse wijze"

En toen sprak hij de langverwachte zin finaal toch uit: ik stop. Stijn Devolder vindt dat het op zijn 40ste welletjes is geweest. Twee keer won hij de Ronde van Vlaanderen, vijf keer kroonde hij zich tot Belgisch kampioen. Devolder moet zowat de meest schuchtere kampioen ooit op twee wielen zijn. "Ofwel was het alles, ofwel was het niets. Dat was Stijn."

Eerste dubbelinterview met onze ministers van Werk: Hilde Crevits en Nathalie Muylle

Twee generatiegenoten, twee politica's die eerst als schepen in hun geboortestad hun strepen verdienden. En nu zijn ze allebei minister van onder andere Werk en Economie. We ontmoetten Nathalie Muylle, de federale minister op het kabinet van Vlaams minister Hilde Crevits. Voor beide CD&V'ers waren het slopende weken, maar daar valt tijdens het gesprek weinig van te merken. Vooral de onvoorspelbare brexit houdt hen de komende maanden bij de pinken. "West-Vlaanderen is kwetsbaar als de chaos dreigt."

Op stap met Isabelle, mama Charles De Ketelaere: 'Ici c'est Paris. Paris Saint-Charles'

In de heenmatch ontdekte heel het land Bruggeling Charles De Ketelaere. Pas 18 jaar en debuterend in de Champions League tegen een wereldclub als PSG: een droom was het. Woensdag - wat jammer dat Club dat punt niet pakte - werd het toptalent nog een invalbeurt gegund. De naam Charles De Ketelaere zal altijd verbonden blijven aan PSG. Daarom, met Parijs als decor en mama De Ketelaere als gids: kennismaking met de nieuwe chou van Club.

West-Vlaamse topref breekt taboe: "Het voetbal heeft meer homo's nodig"

"Ik heb getwijfeld om dit interview te geven. Iedereen zal nu weten wat mijn geaardheid is... Maar ik vind het belangrijk dat meer en meer mensen uit de voetbalwereld van zich laten horen met zo'n verhalen. Dan zal het misschien ook meer aanvaard worden." Robin Lefever (29) uit Oostende is een scheidsrechter met een missie. Hij hoort bij de 40 beste refs van het land, maar hij is ook homo. En dat is in het voetbal nog altijd geen cadeau. Daarom doet hij bij ons zijn opvallende oproep. "We hebben meer voorbeelden nodig."

Cynthia is wereldreiziger van beroep: "En graag voor de rest van mijn leven"

Vandaag is ze vooral reisfotografe en reisblogger, maar de afgelopen jaren verdiende Cynthia Bil (35) uit Knokke ook de kost als barista, schildersmodel, poetsvrouw, bakker, tuinier, kamermeisje, leerkracht en herder. "Eigenlijk ben ik wereldreiziger van beroep. En dat wil ik de rest van mijn leven doen."

Elza (84) is een van de oudste studentes van het land: "Oudgrieks is een foltering"

Overvolle aula's, studentencafés die overuren draaien en kopieermachines die tot het uiterste worden geperst. Het nieuwe academiejaar is al even op gang, maar wij vonden een opvallende studente tussen al dat jonge geweld: Elza Pissens uit Menen. Met haar 84 lentes kan ze zonder twijfel een gooi doen naar de titel van oudste studente van het land, maar mentaal is ze jonger en hipper dan haar medestudenten.

"Ik wil kleiner wonen, maar ik mag niet": Jensy droomt van 'tiny house', maar stuit op regelgeving

Of het nu tijdens een nachtje aan de toog is, of na een lange werkdag, we opperen allemaal wel eens om de boel de boel te laten. In een camper de wereld rond trekken, wandelen naar Compostela of in het geval van Jensy Vandebuerie (36) uit Kuurne: in een tiny house wonen. Alleen werkt de Belgische wetgeving niet bepaald mee. Het jaar rond in een tiny house, of klein huisje wonen, is in ons land wettelijk niet toegestaan. Kortrijks schepen van Wonen, Wout Maddens belooft dat in de nabije toekomst te veranderen.

Wat als elk geluid een marteling is? "Ik wil geen slaaf zijn van mijn hoofdtelefoon"

Het tsjirpen van vogels, een rustige symfonie op de radio of het vrolijk gelach van een kind. Het zijn zaken die voor heel wat mensen voor rust en ontspanning zorgen. Niet voor Ingi Meulemeester uit Lauwe. Nagenoeg elk geluid staat voor haar gelijk aan pijn. Constante pijn. Een gevolg van de combinatie van tinnitus en hyperacusis. "Ik kan niet meer buiten komen zonder hoofdtelefoon, maar zo kan en wil ik niet verder."

Het prijzengeld van de West-Vlaamse profs in 2019

Is wielrennen nu eigenlijk een individuele sport of een ploegsport? Een eenduidig antwoord kunnen we daarop niet geven en die vraag zou je ook over het prijzengeld mogen stellen. In de praktijk wordt alles netjes onder ploegmaats en zelfs staf verdeeld, maar wij gingen van het individuele aspect uit en hielden een jaar lang alle cijfertjes bij. Aan het eind van het verhaal kwamen we tot volgende conclusies.

"Terugkeer Van der Poel is zegen voor Ruddervoorde"

Eén: de cross wordt momenteel gedomineerd door een West-Vlaamse alleenheerser, genaamd Eli Iserbyt. Twee: wereldkampioen Mathieu van der Poel begint zondag op de Pyfferoen-weide in Baliebrugge aan zijn crosswinter. Conclusie: alle ingrediënten zijn meer dan aanwezig om van de Superprestigemanche in Ruddervoorde een absolute hoogdag te maken. Lees: iedereen kijkt uit naar het langverwachte duel tussen Iserbyt en Van der Poel. Voor wie supportert u?

Helden blikken na twintig jaar terug op zware brand in nachtclub One Two Two

Drie meisjes werden op donderdagmorgen 4 november 1999 gered uit een brand die woedde in nachtclub One Two Two. Vuilnismannen Geert Deseure en Eddy Carrein waren de redders die de meisjes uit de vlammenzee haalden. "Het is een dag om nooit meer te vergeten. Maar om nu te zeggen dat we er nog dagelijks aan denken? Neen, want we maakten iets mee dat veel erger is", doen Geert en Eddy het opmerkelijke verhaal nog eens tot in de puntjes uit de doeken.