Als ik in een gemeente ga wandelen, weet ik eigenlijk niet waar ik naartoe wil. Ik zoek niet, anders zou ik niet vinden. Deze week parkeer ik mijn auto bij de kerk van Varsenare, een dorp dat op het eerste zicht met het vervellen in de tijd misschien wel van karakter veranderd is, maar zeker zijn ziel heeft behouden. Dat gaat helaas niet op voor de hele gemeente Jabbeke. Dat laten mijn voeten toch aan mijn ogen zien in de loop van mijn 10.000 stappen.

Via Samen Voor Vooruitgang (SVV) wou Michel Van Den Brande de stem van het volk worden in de politieke wereld. Wou worden, want de stellingbouwer uit Blankenberge trekt zich terug bij die partij. "Ik moest mijn mond houden over migratie, omdat we anders te rechts zouden zijn. Wat voor zever is dat? Als Jean-Marie Dedecker straks met een partij opkomt, wil ik meteen mijn wagentje aan dat van hem hangen." Michel Van Den Brande, recht voor de raap. Zoals altijd.

De 23-jarige Jeroen Vinckier kwam tien jaar geleden uit de kast, maar is ook gelovig. In de kerk wringt het schoentje wel eens en daar wil Jeroen met zijn deelname aan Mister Gay Belgium verandering in brengen. "Ik heb één doel: trouwen voor de kerk! Maar alleen kan ik het niet", zegt de Roeselarenaar die sinds kort in Ieper woont.

In meer dan driehonderd assisenzaken deed het gerecht een beroep op hem, maar dit jaar hangt toxicoloog Jan Cordonnier (63) uit Sijsele zijn witte labojas definitief aan de haak. In zijn carrière bouwde hij 'zijn' labo uit tot één van de meest performante in ons land. Het is in zijn labo dat Delphine Boël te weten kwam dat haar vader niet Jacques heette.

Kent u Hector 'Torten' Goetinck? Maakte Club Brugge in 1920 voor het eerst landskampioen. In 2020, precies 100 jaar later, wordt de 16de titel verwacht. Stanley Verfaillie kent u wellicht niet. "Mijn moeder wilde mij Marc noemen, maar mijn grootvader langs moeders kant vulde bij de aangifte in het stadhuis mijn naam in: Stanley. Daar moest dan wel officieel Stanislas van gemaakt worden, een heilige. Maar ik werd dus genoemd naar Stanley Van den Eynde, een speler van Beerschot, mijn grootvader vond dat een gentleman." Wel, die grootvader was Hector Goetinck. En behalve die 'paarse' voornaam druipt de verdere familiekroniek verder van blauw-zwart bloed. We brachten de kleinzoon van 'Torten' met kinderen en kleinkinderen samen: honderd jaar blauw-zwart bloed, zeg maar.

De voorbije maanden waren zowel sportief als niet-sportief een rollercoaster voor Cercle Brugge. De laatste week zijn zowat alle ogen gericht op trainer Bernd Storck. Zorgen hij en zijn spelersgroep vooralsnog voor het mirakel dat drie weken terug nog als onmogelijk werd bestempeld? We legden ons oor te luister bij niemand minder dan legende Julies Verriest.

Vrijdag werd hij 14. De laatste dag van de Week tegen Pesten is meteen het einde van een bijzondere week voor Mathéo Pauwels uit Harelbeke. Nadat zijn mama Jessy Soete een emotionele Facebookpost tegen pesten online zette, was Mathéo dagenlang hot. "Dit was nooit onze bedoeling, maar Mathéo geniet ervan. Dat is voor ons het allerbelangrijkste", zeggen zijn ouders.

Nadat West-Vlaanderen met Niels Destadsbader, Balthazar en Compact Disk Dummies al hoge ogen gooide op de MIA's, viel onze provincie ook in de prijzen op de WIA's, de Wedding Industry Awards. Carolina Mosquera en Maarten Vandewalle van Lux Visual Storytellers uit Brugge zijn de Beste Huwelijksfotograaf én Beste Huwelijksvideograaf. "Een goeie huwelijksfotograaf moet de eigen principes aan de kant kunnen schuiven voor de koppels."