De belangrijkste bijzaak ter wereld

Maarten Vandenbussche

Maarten Vandenbussche toetst onze West-Vlaamse eersteklassers aan de voetbalbeleving in Brazilië.

Na de vraag of ik een Duitser ben (nee, dus) en waar ik dan wel vandaan kom, is de vraag voor welke voetbalclub ik supporter verreweg degene die mij hier de afgelopen weken het vaakst gesteld werd. En het is net alsof iemand je daar in Brugge naar polst : Anderlecht of Genk is geen antwoord.

Voetbal is geen religie, maar het scheelt niet veel.

De enige ploegen die er toe doen zijn die van de stad en van het antwoord op de vraag hangt zo een beetje alles af. Of je pleegt sociale zelfmoord, of je hebt er een vriend voor het leven bij. De belangrijkste bijzaak is hier een beetje een hoofdzaak. Voetbal is geen religie, maar het scheelt niet veel.

Rio de Janeiro telt vier grote verenigingen, maar als je hier rondloopt, krijg je de indruk dat er maar een is: Flamengo, kortweg Fla. Van de tien mensen met een voetbalshirt, zijn er negen met de rood-zwarte kleuren van Flamengo. De tiende heeft een shirt van een buitenlands team (Barcelona, Chelsea) of een zeldzame keer het kanariegeel van het nationale elftal. Fla ontstond in 1911 toen een paar ontevreden spelers van Rio’s oudste vereninging Fluminense, ofte Flu, het aftrapten om een eigen club te beginnen. Als Flu, van oudsher populair bij het beter gegoede deel van de bevolking, het plaatselijke Cercle is, dan is Fla het Club Brugge: dé ploeg van het volk, die -zeker in de favela’s, maar ook daarbuiten- de grootste aanhang kent. De derby is ook hier dé wedstrijd van het jaar.

Braziliaanse competitie in zelfde bedje ziek als Belgische

Enfin, ik ben dus onder lichte sociale dwang supporter van Flamengo. Vooral op woensdag en zaterdag. Dan speelt Fla en verandert het rustige cafeetje twee verdiepingen lager in een heksenketel. Als rood-zwart wint, is het feest, tot in de vroege uurtjes. Zelden mensen gezien die zo in iets opgaan.

Aan het voetbal zelf kan het nochtans niet liggen. Wat een ellende! Wat dat betreft is de Braziliaanse competitie in hetzelfde bedje ziek als de Belgische: al het toptalent vertrekt al op jonge leeftijd naar het buitenland en dat is er -helaas- aan te zien. Club of Zulte -Waregem zouden hier moeiteloos meedraaien.

Noot: Landskampioen, zoals een taxichauffeur mij wijsmaakte, is Flamengo nog niet. Wel wonnen ze een van de voorrondes van Braziliaanse competitie, die bijzonder ingewikkeld is. Hierbij vergeleken zijn onze play-offs een lachertje.

>> Volgende week: iets anders!

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.