De Beiaard in Nieuwkerke gaat tegen de vlakte

"Tot eind dit jaar blijf ik het danscafé op donderdag en zondag openhouden", zegt Kristof. (Foto EF)
Redactie KW

In Nieuwkerke verdwijnt tegen volgende zomer danscafé De Beiaard. Bouwpromotor Marc Demeulenaere zal er een appartementsgebouw optrekken.

Marc Demeulenaere woonde tot zijn zevende levensjaar in Dranouter en leidt nu een bouwfirma in Roeselare. Hij is de nieuwe eigenaar van danscafé De Beiaard. “Het café wordt in de zomer volgend jaar afgebroken en in de plaats komt een appartementsgebouw“, vertelt hij. “Op het gelijkvloers voorzie ik twee woningen net als op de eerste verdieping. Ook zou er een dakappartement komen. Het gaat dus om een appartementsgebouw met vijf woningen.”

Voorschriften

Marc Demeulenaere kent Heuvelland goed. “En dan vooral Nieuwkerke en Dranouter, de twee dorpen waar mijn ouders landbouwers waren. Later vertrokken ze naar Dikkebus en Oostnieuwkerke.” Marc volgde een bouwopleiding in het VTI Roeselare en kon aansluitend aan de slag bij de firma Alheembouw. In 1989 dan richtte hij zijn bouwbedrijf op. Met die bouwfirma plant hij nu de bouw van het appartement. De gemeente Heuvelland heeft nog geen gesprekken gehad met de bouwpromotor, maar wijst naast het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) en op andere voorschriften die moeten nageleefd worden. “Hier is zeker nog geen akkoord over van de gemeente“, laat schepen Wieland De Meyer weten. “Wij hebben als richtlijn de voorschriften van het RUP. Voor appartementen hanteren we nog extra voorwaarden zoals een lift, extra berging en parkeerplaatsen.” De bouwpromotor is een fervent fietser en doet Heuvelland wel eens aan om tot rust te komen.

Geschiedenis

Marc Demeulenaere beseft dat de afbraak van het gebouw heel wat herinneringen naar boven zal halen bij de Nieuwkerkenaars. Het is dan ook een pand met heel wat historiek. Vanaf de jaren ’60 waren Lucien Planckaert en Antoinette Depuydt de uitbaters van het café en de feestzaal Tête d’Argent. Toen ook was er een ijzerwinkel. Het Amusementsorkest van onder meer wijlen Gaston Wyckhuyze verzorgde er de trouwfeesten. Heel wat verenigingen hielden er hun ledenfeest en het feestcomité organiseerde er spelavonden. Eind jaren ’80 dan werd de zaak overgenomen door Stefaan Depoorter. Hij was het die vanuit het café groepen liet vertrekken op daguitstap en ook voor- en achteraf een maaltijd aanbood. Toen ook veranderde de naam in De Beiaard. Vanaf 2007 kwam de zaak in handen van Koksijdenaar Kristof Pinceel. Hij werkte een zorgeloze namiddag op de dansvloer voor groepen uit en liet bekende accordeonmuzikanten langskomen. Hij startte ook met een pralinezaak. “Nu is het tijd voor mij om aan nieuw en rustiger leven te beginnen. Tot eind dit jaar blijf ik het danscafé op donderdag en zondag openhouden.”

Met het verdwijnen van De Beiaard verdwijnt ook een stukje toerisme in Nieuwkerke. “Tussen de maaltijden door gingen een aantal busreizigers al eens een kijkje nemen in de kerk”, weet dorpskenner Raymond Six. “Anderen wandelden dan weer eens tot aan de Pont d’Amour. Zo groeide een stevige mond-tot-mondreclame voor ons dorp.”

(MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier