https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

De Beelderij van Tordale in de voetsporen van FC De Kampioenen

De groep van het artistieke atelier De Beelderij van Tordale in FC De Kampioenen-outfit bij de zandsculpturen in Middelkerke.
Johan Sabbe

Een groep kunstenaars van het artistieke atelier De Beelderij van Tordale in Torhout heeft samen met enkele enthousiaste begeleiders een topdag meegemaakt. Allen konden genieten van een ontmoeting met hun idolen uit de tv-reeks FC De Kampioenen, weliswaar… gemaakt uit zand. De aanzet kwam via cliënt Jan Deceuninck, superfan van Johny Voners, de in maart 2020 overleden acteur die Xavier Waterslaeghers vertolkte.

Het zandsculpturenfestival van Middelkerke staat dit jaar volledig in het teken van FC De Kampioenen en dat kon De Beelderij, alleen al voor Jan Deceuninck, niet zomaar laten passeren. En dus werd er een daguitstap richting kust georganiseerd met een wel heel bijzondere omkadering. Vooraf werden alle deelnemers namelijk gegrimeerd en gekleed als een personage uit FC De Kampioenen. Dat gebeurde in de lokalen van De Peerdenposterij in de Rijselstraat, waar De Beelderij al een tijdje zijn ateliers heeft. De kostumering was effenaf schitterend. De begeleiders Famke De Clercq, Nancy Demeyer, Wencke Staelens en Ellen Mortier hadden zich tijd noch moeite gespaard om de cliënten passend uit te dossen. Ze trokken, net als enkele vrijwilligers, mee op uitstap.

Triestig na de dood van ‘Xavier’

Jan Deceuninck (bijna 37) is een externe cliënt van Tordale: uit het Dagcentrum. Na zijn creatieve bezigheden in De Beelderij gaat hij ‘s avonds weer naar huis.

“Jan maakt sinds het overlijden van Johny Voners schilderijen en sinds kort ook beelden in keramiek over alle personages uit de populaire tv-serie”, aldus begeleidster Ellen Mortier, tijdens de uitstap het evenbeeld van Doortje uit FC De Kampioenen. “Hij was enorm triestig toen hij de dood van de acteur vernam. Het kan tegelijk de verwerking zijn van ander persoonlijk verdriet dat hij moeilijk weet te duiden. Hij zocht op het internet filmpjes over zijn idool als acteur én zanger, want Johny Voners heeft ook een succesrijke tournee gehad waarin hij de liedjes van de Franse chansonnier Charles Aznavour vertolkte. Ter nagedachtenis van Johny Voners maakte Jan tevens een aantal kruisjes in keramiek.”

Lastige verhuizing naar de Peerdenposterij

Tijdens de maaltijden begonnen de cliënten en begeleiders te fantaseren wie van hen er op een bepaald personage van FC De Kampioenen lijkt. Zo ging de bal aan het rollen. Toen bleek dat het bekende zandsculpturenfestival van Middelkerke deze zomer in het teken van de tv-reeks FC De Kampioenen stond, was de keuze voor een van de drie geplande daguitstappen snel gemaakt. Creatieve collega’s zochten alle attributen bijeen en ontwierpen de kostumering met de hulp van een resem vrijwilligers. Met als bedoeling passend verkleed de kustuitstap te kunnen maken.

Cliënt Jan Deceuninck wou de overleden acteur Johny Voners eren

“Vorig jaar in september, in volle coronacrisis, zijn we met De Beelderij vanuit Lichtervelde naar De Peerdenposterij verhuisd”, zegt Ellen Mortier. “Dat was een heel karwei en geen evidente stap. De samenwerking met de mensen van de assistentieflats op het domein had als gevolg van de coronabeperkingen nogal wat voeten in de aarde. We konden elkaar nauwelijks ontmoeten en onze cliënten moesten in strikte bubbels werken, wat een angstige en kille periode werd. We waren het altijd anders gewoon geweest in De Beelderij, die synoniem staat voor warmte en hartelijkheid.”

Met het atelier corona van zich afschudden

Jan Deceuninck in de Aznavour-outfit van wijlen zijn idool Johny Voners (alias Xavier Van FC De Kampioenen) samen met Ellen Mortier, alias Doortje.
Jan Deceuninck in de Aznavour-outfit van wijlen zijn idool Johny Voners (alias Xavier Van FC De Kampioenen) samen met Ellen Mortier, alias Doortje. © Johan Sabbe

Gelukkig is het zwaarste virusleed intussen geleden. “Voor de uitstap naar Middelkerke was het de eerste keer sinds lang dat we ons met de groep weer eens konden verkleden”, straalt Ellen. “Dat was voor ieder van ons een hele opluchting, een echte verademing. Vroeger waren onze verkleedpartijen legendarisch. Zoiets schept een band en zorgt voor een vrolijke en hechte groepsgeest.”

Jan wou Johny Voners niet als Xavier Waterslaeghers eren, maar als de klasseartiest die Charles Aznavour zingt. Vandaar zijn zwarte pak en strik. Hij liet zelfs een tijdlang zijn baard groeien om nog beter op zijn idool te lijken.

“We hopen dat we met De Beelderij nu voorgoed corona van ons kunnen afschudden”, zegt medebegeleidster Nancy Demeyer. “De cliënten verdienen dat zeker.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten