De Baron in Oostende stopt doggybag in biologisch afbreekbaar potje

Mick Luyckx, Kelly De Beuker en Dieter Deweert van De Baron. © GLO
Redactie KW

Gedaan met plastic rietjes en potjes bij Bistroom De Baron. In het bekende restaurant aan het Duinenkerkje krijg je voortaan je restjes eten mee naar huis in een biologisch afbreekbaar potje. “Wij willen zo ons steentje bijdragen aan een beter milieu”, klinkt het bij de uitbaters.

Bistroom De Baron in de Dorpsstraat wil zijn ecologische voetafdruk verkleinen. Uitbaters Dieter Deweert, Kelly De Beuker en Mick Luyckx zijn al een tijdje op zoek naar alternatieven. “Bij ons kunnen mensen een grote pot spaghetti bestellen voor twee. Het gebeurt dan vaak dat ze die niet helemaal op krijgen. We geven dan graag het restje saus mee met hen naar huis. We doen dat zo al járen”, vertelt Dieter Deweert.

“Na een tijdje realiseerden we ons hoeveel plastic potjes er op die manier elke week de deur uitgingen. Mensen mogen hun eigen herbruikbaar potje meenemen, maar dat gebeurt niet altijd. Na lang zoeken hebben we een potje gevonden uit karton, dat bovendien in de microgolfoven mag”, zegt Dieter Deweert trots.

Rietjes

“Ook onze rietjes hebben we vervangen door een biologisch afbreekbare variant”, vult Kelly De Beuker aan. “De rietjes breken heel snel af. Het is geen plastic dat nog miljoenen jaren blijft meegaan.”

Het is duurder dan plastic, maar zo dragen we ons steentje tot een beter milieu bij

Vandaag betaal je een euro voor de doggybag. “Iets duurder dan het plastic, maar wij vinden het dat wel waard. En mensen mogen nog altijd hun eigen potje meenemen, hé. Dat past hier ook wel, wij staan voor een huiselijke sfeer. We hebben hier veel vaste klanten en ook veel vaste toeristen. Je merkt ook wel dat dat leeft bij de mensen.”

Proper Strand Lopers

Van die euro die mensen betalen voor een doggybag zouden de uitbaters graag tien of twintig cent schenken aan een goed doel dat bezig is met ecologie. “We denken bijvoorbeeld aan de Proper Strand Lopers. We zien hen groeien en zouden het fijn vinden mochten we hen op een of andere manier kunnen steunen, want zelf hebben we geen tijd om mee te gaan rapen. Maar mochten mensen nog andere ideetjes hebben voor goede doelen zijn die altijd welkom”, zeggen Dieter Deweert en Kelly De Beuker enthousiast.

“We willen zoveel mogelijk van plastic af. Het is niet altijd simpel en de leveranciers kijken soms raar op… Maar zo dragen we ons steentje bij”, besluiten de uitbaters. De Baron bestaat in juni trouwens tien jaar en zal dat uitgebreid vieren. (GLO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier