De Barakken is geen voorbeeld waar coronamaatregelen opgevolgd worden

Volgens de oppositie worden de coronamaatregelen op de Barakken onvoldoende nageleefd. Deze foto dateert van voor corona toesloeg. © SLW
Stefaan Lernout

De vele bezoekers en handelaars op de Barakken lappen de coronamaatregelen aan hun laars. En daar doet de stad weinig aan, vindt de oppositie. Meer politiecontrole en afsluiten van een stuk Rijselstraat moet volgend weekend voor soelaas zorgen.

Er was op de gemeenteraad nogal wat te doen rond de drukte die er zondag was in de Barakken. Dorianne De Wiest (Vlaams Belang) was er zelf en zag dat de handelaars de regels aan hun laars lapten. Mondmaskers en handgels waren zo goed als afwezig. De bezoekers waren zo talrijk dat ze op elkaar geplakt leken te staan, nergens was er controle.”

Fransman spuwt

De opmerkingen van Lisa Maxy (CD&V) waren gelijkaardig. “Ik ben ook tevreden dat de dagjestoeristen naar de Barakken en de centrumstraten zijn teruggekeerd. De inwoners klagen echter, zo werd een iemand bespuwd door Franse jongeren vanop een terrasje, omdat zij een mondmasker opzette ten gevolge van een drukke stroom voetgangers op een overvol voetpad.”

De oppositie vraagt zich af hoe en wanneer de handelaars en de bezoekers door de stad zullen gesensibiliseerd worden? En hoe men de Franse bezoeker zal beboeten, kan die ook een gasboete krijgen?”

Burgemeester Eddy Lust (Open VLD) bevestigt dat er inderdaad een probleem was. “We hebben onmiddellijk geanticipeerd. Zondagavond nog hebben we de barakken afgesloten tussen 17 en 19 uur. Vandaag is de gemeenschapswacht terug in de Barakken geweest om de handelaars opnieuw en extra te sensibiliseren. Donderdag en vrijdag gaat de wijkinspecteur langs om effectief te controleren. Tijdens het weekend zal er extra politiecontrole zijn. Zowel in uniform als anoniem.”

Rijselstraat wordt afgesloten

We zullen de Barakken – de Rijselstraat – afsluiten vanaf de brug tot aan de Moeskroenstraat tussen 13 en 18 uur. Het wordt een verkeersvrije straat. Wie wil op de Barakken geraken, zal misschien wat moeten omrijden en iets verder wandelen. We willen dat stuk straat vrijwaren voor het geval er opnieuw te veel volk mocht opduiken. De handhaving van de coronamaatregelen gebeurt niet via GAS-boetes, enkel politieambtenaren zijn bevoegd om vaststellingen te doen. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor buitenlanders”, besluit de burgemeester.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.