De Aziatische hoornaar opnieuw gespot in Wevelgem

Yves Gevaert is 's avonds op post bij de klimop waar de Aziatische hoornaars gespot zijn. © SLW
Stefaan Lernout

“Opgepast, er vliegen opnieuw Aziatische hoornaars rond in Wevelgem”, waarschuwde Yves Gevaert de lokale imkers. Die uitheemse wesp heeft het onder meer gemunt op honingbijen, het is kwestie van het nest te vernietigen vooraleer de nieuwe koninginnen uitvliegen om elk hun eigen nest te maken.

De Aziatische hoornaar kwam voor het eerst in het nieuws een aantal jaren terug, imkers sloegen alarm want hij kon zomaar een volledig nest honingbijen uitroeien. In België werd deze wespachtige voor het eerst gezien in 2011. Ook in onze regio zijn ze actief, zo blijkt.

Een aantal dagen geleden werden er Aziatische hoornaars gespot in een klimop aan de parking bij de spoorweg naast het park. Sindsdien vind je daar iedere avond Yves Gevaert, met de verrekijker in de aanslag. Yves is lid van Aculea, de wilde bijen werkgroep van Natuurpunt. “De klimop is een late najaarsbloeier. Vele insecten komen hierheen om hun voedsel te vinden, wat op zijn beurt de Aziatische hoornaar aantrekt die jaagt op deze insecten, maar dus ook op honingbijen”, legt Yves uit. “Ze zijn groot en gemakkelijk te herkennen, als ze een prooi te pakken hebben vliegen ze terug naar het nest. Van hieruit proberen we dat traject te volgen zodat we het nest vinden en vernietigen.”

verspreiding tegengaan

Volgens Yves is er waarschijnlijk maar één nest in Wevelgem. Vorig jaar was er geen enkel, twee jaar geleden was er een nest aan de andere zijde van het zwembad. Dat er nu opnieuw hoornaars gespot zijn in de gemeente is zorgwekkend, maar blijkbaar is het nog niet te laat om verspreiding tegen te gaan. “Het is het moment: momenteel zijn de nesten van die hoornaar nog niet op hun grootst en zijn de koninginnen nog niet uitgevlogen om nieuwe nesten te maken. Dat is het slechts denkbare scenario, dat dit nest zich vermenigvuldigt.”

De Aziatische hoornaar opnieuw gespot in Wevelgem
© gf

De beestjes kunnen tot een kilometer van hun nest op zoek gaan naar voedsel. Hoewel de nesten met hun 50 cm diameter niet klein zijn, is het dus toch een beetje zoeken naar een speld in een hooiberg. Er is dan ook nood aan extra hulpmiddelen. “We plaatsen binnenkort potten met suiker, hoornaars zijn wespachtigen en verzot op die suikers. Als ze op de pot afkomen kunnen we ze gevangen nemen en een kleur geven zodat we ze makkelijker kunnen volgen. Afhankelijk van de tijd dat ze onderweg zijn, krijgen we een idee van de afstand tot het nest. Meestal zit dat in de toppen van bomen, maar er zijn er al gevonden in sparrenhagen ook. Het beestje past zich aan.” Volgens Yves hoef je niet te doemdenken dat de Aziatische hoornaar onze honingbijen zal uitroeien. “Het is gelukkig een soort die te bestrijden valt. De vraag is, moest je ze niet bestrijden wat er zal gebeuren binnen tien tot twintig jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier