DE ARK VAN KW (20): De gezellige beestenboel van Kenny en Henkie

© Frank Meurisse
Redactie KW

Elke woensdag serveren we (niet letterlijk, geen zorgen) een opmerkelijk dier dat op West-Vlaamse bodem vertoeft.

Wij bij KW zijn zot van beestjes en we weten dat jullie dat ook zijn. Getuige daarvan de duizenden katten en honden in jullie tuin, volières vol parkieten en bokalen vol goudvissen. Maar de ark van Noah had natuurlijk nog wel meer beestjes in het ruim. Voortaan gaan we elke week op zoek naar de eerder zonevreemde exemplaren en de kleurrijke exoten.

Henkie Strosse (46) en partner Carine Lateur (46) wonen sinds 2006 met hun stiefzoon en zoon Kenny Stockman (23) in de Dahlialaan 24 in Izegem. Eén ding hebben ze alle drie gemeen: ze houden enorm van dieren.

Het gezin Strosse woont in wat ze noemen een stadswoning, niet meteen geschikt om er heel veel huisdieren te houden. “Ik had al van jongs af dieren”, zegt Henkie. “Toen ik nog bij mijn ouders woonde, waren dat onder andere paarden en pony’s. Nu zijn we wel verplicht om het aantal dieren binnen de perken te houden. Maar als ze ons een verwaarloosde hond of kat brengen, kunnen we het niet laten ze op te nemen en te verzorgen.”

Hagedissen

Carine had ooit een Groenendaeler als hond. “Toen woonde ik nog in Oostrozebeke”, zegt ze. “Na mijn scheiding woonde ik in een huis waar ik van de eigenaar geen dieren mocht houden en dat kon ik écht niet uithouden. Toen ik met mijn vriend Henkie ging samenwonen was ik blij dat ik weer dieren kon verzorgen.”

DE ARK VAN KW (20): De gezellige beestenboel van Kenny en Henkie


© Frank Meurisse

Ten huize Strosse – Stockman lopen twee honden, de teckel Beauty en de pekinees Rambo; zeven katten met leuke namen als Mustie, Witstaafje, Witpootje en dies meer. Daarnaast huizen er nog zeven kippen, een viertal gewone duiven, twee koppels bosduiven, parkieten en in een aquarium in de woonkamer exotische hagedissen, die vooral door Kenny verzorgd worden. Hij haalde er voor ons een water- en een baardagame uit en we voelden ons eerlijk gezegd niet op ons gemak. “Het zijn twee specifieke soorten hagedissen”, zegt Kenny. “De wateragame zou oorspronkelijk van China afkomstig zijn; de baardagame werd in Australië ontdekt. Die laatste hoort eigenlijk thuis in woestijnachtige streken.”

Niet duur

Dure hobby? “Toch niet”, zegt Henkie. “We krijgen oud brood en etensrestjes van de buren en voor de rest geven we korrels of dierenvoeding uit blik. De raadplegingen bij de dierenarts zijn de grootste kost, maar dat hebben we er voor over, want we willen dat de dieren gezond zijn en blijven. En we krijgen vooral veel liefde van de dieren terug.”

En qua onderhoud? “Iedere dag wordt er hier in huis gestofzuigd”, zegt Carine. “Maar de dieren zitten ook niet allemaal binnen. Duiven en vogels zitten buiten in kooien en we hebben ook nog ons tuinhuis waar de katten en de honden kunnen schuilen als het slecht weer is.

(IB)