De Ark in Oekene opnieuw het epicentrum voor loopwedstrijd Parkours

Merel Gadeyne met haar broer Felix, die nog altijd school loopt in De Ark. © gf
Stijn Moerman

Zaterdag organiseert basisschool De Ark de tiende editie van Parkours. Naast de kidsruns kunnen de lopers in deze manche van Roeselare Loopt kiezen tussen 5 en 10 kilometer. De opbrengst blijft zoals in verleden naar de mucovereniging gaan.

De loopwedstrijd Parkours Oekene werd indertijd opgestart om op een sportieve manier geld in te zamelen voor de Belgische mucovereniging, aangezien leerlinge Merel Gadeyne te kampen heeft met deze vreselijke ziekte. Ondertussen zit Merel al in het middelbaar, maar basisschool De Ark maakte er een erezaak van om deze loopwedstrijd voor het goede doel te blijven organiseren, samen met de familie van Merel.

“Zaterdag organiseren we voor de tiende keer P(Ark)ours Oekene”, aldus Merel Gadeyne, van wie haar broer Felix nog altijd in De Ark schoolloopt. “Deze wedstrijd kwam tot stand doordat ik zelf mucoviscidose heb en de school een initiatief op poten wilde zetten om het goede doel te steunen én de ziekte in de aandacht te brengen. Zelfs nu ik in het middelbaar zit, blijft de werkgroep samen met De Ark deze wedstrijd organiseren.”

“Mucoviscidose is allesbehalve fijn. Het is een taaislijmziekte waardoor ik dagelijks een vrij intensieve behandeling moet volgen. Dat gaat van aerosoltherapie tot kinébehandelingen, van pillen slikken tot maandelijkse consultaties in UZ Gent… We blijven deze wedstrijd dus organiseren om met de opbrengst de Mucovereniging te kunnen steunen in het onderzoek naar deze ziekte. Naast het wetenschappelijk onderzoek doen ze er ook alles aan om de levenskwaliteit van de patiënten en hun familie te verbeteren. Dankzij hen leef ik elke dag met hoop, want ik heb nog veel toekomstplannen.”

Parkours Oekene gaat zaterdag 16 oktober om 14 uur van start met de verschillende kidsruns. Om 15.30 uur wordt het startschot gegeven voor de 5 km, om 16 uur is het de beurt aan de deelnemers aan de 10 km. Inschrijven kan de dag zelf nog tot 15 minuten voor de start van de wedstrijd en kost 3 euro voor de kidsruns en 10 euro voor de grote afstanden. Start en aankomst liggen aan basisschool De Ark, Sint-Eloois-Winkelsestraat 59. De top drie van elke wedstrijd kan rekenen op een leuke prijs.

Voorinschrijvingen

“We zijn blij dat onze wedstrijd opnieuw kan plaatsvinden”, zegt Sandrine Verstraete. “We merken wel dat er minder voorinschrijvingen zijn dan vroeger. Nu zitten we iets boven de 200 deelnemers, normaal mogen we telkens zo’n 500 tot 600 lopers verwelkomen. Maar de interesse ligt overal wat lager. Toen we reclame gingen maken op de Sterrebosloop, een van de mooiste manches van Roeselare Loopt, viel het ook op dat er veel minder lopers waren dan normaal. Corona zal er wel voor iets tussen zitten. Veel mensen hebben nog communies in te halen. Maar op vlak van sponsoring is alles prima verlopen, dat had ik nooit verwacht. Nu alleen nog hopen op mooi weer.”

Mensen die zich geroepen voelen om de dag zelf nog te helpen met de organisatie mogen contact opnemen via verstraetesandrine@hotmail.com.

Info: www.parkours.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.