De Anzegemse ster fonkelt weer

Het gehucht De Sterhoek heeft eindelijk opnieuw een fonkelende ster op zijn molen. “De molenster is altijd voor iedereen een lichtbaken geweest. Vooral in deze donkere dagen. Je kan ze zien vanuit Wortegem tot Tiegem, Vichte en Ingooigem en zelfs ook op bepaalde plaatsen in Waregem”, zegt Pol Deweer van de werkgroep Sterhoek.

(Foto AD)

“De Sterhoek is altijd een plek vol folklore en amusement geweest. Ten tijde van het eerste Sterhoekcomité werden hele families opgetrommeld om feesten en uitstappen te organiseren: iedereen kende zijn werk, ieder had zijn plaats. Als een gebuur in nood was of er moest geholpen worden bij verbouwingen, trok de Sterhoek erop uit met een truweel en een zak cement. Er werd samen gedronken en gefeest”, vertellen enkele Sterhoeknaren met al wat jaren op de teller.

Noodgedwongen werd de molenster-traditie vier jaar geleden stopgezet: de molen was te krakkemikkig om de wieken nog te laten draaien. De gloeilampen konden niet blijven hangen, omdat er te veel kapot gingen. “Toen was er nog het Sterhoekcomité, met mijn schoonvader Frans Deseyn als motor. Het laatste jaar lukte het nog amper om onze ster op te hangen. De molen was te oud geworden en te onstabiel. Een jaar later stierf Frans… Hij was een van de laatsten van een grote generatie trekkers van de Sterhoek. Het Sterhoekcomité stopte ermee en de ster doofde uit. Het gehucht verloor zijn hart beetje bij beetje”, legt Pol Deweer uit.

Het gehucht verloor zijn hart beetje bij beetje

Maar een jaar later al richtten enkele enthousiastelingen de werkgroep Sterhoek op om de folklore nieuw leven in te blazen. Philip Coeman, die wat verderop in de Stientjesstraat woont, kwam dit jaar op de proppen met een idee. “Die ster was altijd een plaats om naar terug te keren. Het leek wel de ster van Bethlehem“, legt hij uit. “Telkens wanneer je naar huis reed, was die ster al van ver te zien… Op de Sterhoek zijn enkele bedrijven gevestigd en dus besloten we om daar wat sponsoring te halen. Bleek dat heel wat mensen gemotiveerd waren om dat te doen. De ster had ook voor hen een nostalgische waarde!”

Buren Vicky, Jelle en Martin Vanhaesebrouck zorgden respectievelijk voor het ontwerp en het maken van de metalen constructie van de ster. De ledverlichting werd besteld en met vereende krachten brachten de Sterhoeknaren hun ‘project’ tot een goed einde. “Onze vingers waren bevroren, maar de ster fonkelde weer! Ik wil hierbij nogmaals alle helpers en sponsors bedanken. Zonder hen hadden we onze ster niet terug”, klinkt het.

(AD – foto AD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.