https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

De Akker opent deuren met nieuwe klimmuur: “Buitenlessen op komst”

Leerkracht Jasmien Vandecaveye, directrice Lieve Dewitte en leerkracht Ilse Van Hessche bij de nieuwe klimmuur. (foto TV)
Redactie KW

Basisschool De Akker verwelkomt 82 lagereschoolkinderen en 38 kleuters. Directeur Lieve Dewitte hoopt dat het gewone leven kan terugkeren in het onderwijs. De school legt dit jaar de klemtoon op buitenonderwijs en digitalisering.

In tegenstelling tot heel wat andere scholen, heeft basisschool De Akker niet te kampen met een lerarentekort. “We hebben ons team van vorig jaar kunnen behouden”, zegt Lieve Dewitte. “Er is één nieuwe leerkracht voor de zorglessen ‘bijsprong’. Door de pandemie kunnen we ook dit schooljaar extra uren organiseren om achterstanden bij onze leerlingen weg te werken. Onze scholengroep heeft trouwens snel geanticipeerd en al begin juli kandidaten gezocht. Dankzij de snelle sollicitatieronde zijn de teams al een tijdje gevormd.”

Ook aan de start van het nieuwe schooljaar is voorzichtigheid troef en worden de maatregelen strikt nageleefd. “De leerkrachten dragen mondmaskers als ze dicht bij de leerlingen komen. Ventilatie blijft heel belangrijk in de klassen. Tijdens de verwelkoming op de eerste schooldag konden we geen ouders en grootouders toelaten op de speelplaats. Toch keren we stilaan terug naar de normale werking. Zo mogen de leerlingen bijvoorbeeld weer gaan zwemmen en bieden we warme maaltijden aan. Buiten gelden er geen beperkingen. We willen dit jaar vooral inzetten op twee belangrijke pijlers. Enerzijds zetten we volop in op digitalisering. De kinderen van het vijfde en het zesde leerjaar krijgen een eigen Chromebook in de klas. In het eerste leerjaar werken we een nieuwe leesmethode uit, met een digitaal aspect voor kinderen en ouders. Ook in de andere jaren werken we aan de fameuze Digi-sprong.”

Gezonde buitenlucht is dezer dagen belangrijk voor de leerlingen

Naast de digitalisering wil de basisschool ook inzetten op buiten lesgeven. “We hebben op onze school heel wat mooie buitenruimtes en willen die troef nog verder uitspelen. Zo zullen we buitenklassen uittesten. Zeker in deze dagen is gezonde buitenlucht heel belangrijk. Ook tijdens de speeltijden proberen we onze kinderen zoveel mogelijk buitenactiviteiten aan te bieden. Onlangs hebben we een nieuwe klimmuur laten installeren. De leerlingen kunnen afwisselen tussen verschillende speelhoeken. Zo is er een speelbos, een speelheuvel en speelplaats waar ze kunnen sporten en zijn er ook rustige buitenplekjes. Ons jaarthema is ‘Als bomen vertellen’. Daarmee willen we inzetten op lezen en natuur.”

Wat dit schooljaar zal brengen, is nog koffiedik kijken, maar Lieve heeft er het volste vertrouwen in. “We zijn al vroeg gestart met de voorbereidingen en mijn team heeft heel wat inspanningen geleverd. Een dikke pluim voor de leerkrachten die ook dit schooljaar onze leerlingen zo goed mogelijk zullen begeleiden.” (TV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.