Davy Malfait haalt het uiterste in zichzelf naar boven: “Ik hoop ooit ontdekt te worden”

Davy Malfait hoopt zijn reptielen binnenkort terug te krijgen. "Ze brengen me tot rust", linkt het. © WVH
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

Davy Malfait (27) haalde de voorbije maanden enkele keren de dagbladen. Eerst omdat zijn gigantische rotspython was uitgebroken, daarna omdat al zijn andere reptielen in beslag werden genomen. Maar de jonge Veurnenaar heeft nog veel meer in huis dan die niet-alledaagse huisdieren. Tegen zijn woonkamermuren hangen namelijk een metersbreed filmscherm, oude bodybuildingfoto’s en een handvol gitaren. Hij deed eerder al modellenwerk en droomt nu van een professionele filmcarrière.

Davy Malfait heeft op zijn zachtst gezegd een bijzonder cv. “In het middelbaar ruilde ik mijn studies metaalbewerking aan het VTI in voor de sportschool van Oostende. Ik was toen een begenadigd wielrenner, maar legde me later vooral toe op vecht- en krachtsporten, zoals kickboksen. En nog wat later volgde ik ook nog een acteeropleiding”, moet hij er haast zelf om lachen. “Als kind keek ik vroeger niet naar Samson, maar naar actiefilms. Dat doe ik vandaag nog altijd, zodat ik nu duizenden dvd’s en videocassettes in mijn collectie heb. Er worden tegenwoordig wel minder actiefilms gemaakt en ook de kwaliteit ervan gaat achteruit. Vroeger vond ik de stunts spectaculairder, omdat er toen minder getrukeerd werd”, stelt hij.

Grote filmheld

Davy sport nu vooral om later in de filmindustrie aan de slag te kunnen. Zijn grote droom is een hoofdrol in een thriller- of horrorfilm. “De voorbije jaren deed ik dikwijls modellenwerk, maar nu wil ik me echt op die filmopdrachten gaan focussen. Precies daarom leerde ik ook acteren, want ik wil het liefst een gesproken rol. Dat doel wil ik niet via Studio Herman Teirlinck bereiken, maar liever op de oldskool manier. Ik hoop ooit ontdekt te worden, net zoals mijn grote held Jean-Claude Vandamme. Hij overtuigde een regisseur met zijn typerende zijwaartse karatetrap boven zijn hoofd, zomaar op restaurant. Zo werkte hij zich als enige Belg verder op in Hollywood”, weet hij.

Audities

Op dat cv van Davy staan voorlopig enkel figurantenrollen in kortfilms, maar ook in bekende tv-programma’s als Jonas & Van Geel, Familie en Nachtwacht. “Ik pik nu alles mee wat ik kan om dat doel te bereiken, al besef ik meer en meer dat het niet makkelijk zal worden”, gaat Davy verder. “Ik heb al heel veel films bestudeerd en ik heb JCVD en zijn trainer zelfs ontmoet om tips te krijgen, maar de concurrentie is hard. Voor één auditie zijn er dikwijls meer dan dertig kandidaten. Ik blijf volharden, want ik wil kinderen inspireren, zoals dat bij mij ook gebeurd is. Maar ik wil zeker ook een plan B hebben, zodat ik daarop kan terugvallen mocht het toch niks meer worden.”

Ik blijf volharden, want ik wil kinderen inspireren

Daarom werkt Davy nu als redder in het subtropisch zwembad van Brugge, waar hij recent nog een nieuwe uitdaging vond. “Als sporter zat ik dikwijls in de sauna en zo raakte ik daar een tijdje geleden gefascineerd door de kunst van het opgieten. Dat ben ik dan zelf gaan doen en in maart wil ik zelfs deelnemen aan het Belgisch kampioenschap. Dat vindt wel in Nederland plaats, want in ons land zijn er geen sauna’s die aan de officiële Aufguss-normen voldoen. Het showelement is hier heel belangrijk. Het is de bedoeling dat je tijdens het opgieten een act brengt, in kostuum, in die stomende hitte. Heel extreem, maar dat is nu net wat ik telkens weer opzoek. Mijn stoere kant zal trouwens ook hier weer naar boven komen, want ik zal wellicht een legerpak aantrekken.”

Nog een andere passie waarin Davy zich kan uitleven, is muziek, en ook hier moet het weer zo hard en zo snel mogelijk gaan. “Ik ben een grote fan van punkrock en metal. Ik ga dikwijls naar optredens, ook al vinden die meestal in de Kempen plaats. Ik speel ook zelf gitaar. Dat doe ik gewoon thuis, want ik zit momenteel niet in een band. Toch heb ik hier maar liefst vijf exemplaren tegen de muur hangen. Ik maakte er ook zelf één. Dan is die metaalbewerking toch nog voor iets goed geweest”, lacht hij.

Reptielen

Maar hoe zit het nu met de dieren, die een paar weken geleden in beslag werden genomen? “Ik hoop dat ik die binnenkort terugkrijg en daarom heb ik nu alvast aanpassingen gedaan aan de zelfgebouwde terrariums. Een hercontrole moet bepalen of ik de piranha, de baardagamen en de netpython effectief mag houden. De rotspython is helaas kort voor de inbeslagname overleden. Die reptielen liggen voor mij in het verlengde van mijn extreme hobby’s, waarbij ik mezelf graag uitdaag. Maar tegelijk zijn ze ook het enige wat mij tot rust brengt. Ik kon er uren naar zitten staren”, vertelt Davy.

De buren dachten daar weliswaar anders over, maar die kan hij nu geruststellen. “Samen met mijn vriendin kijk ik momenteel uit naar een nieuwe stek in het Brugse. Dichter bij mijn werk en bij mijn acteerdoel, want die audities vinden meestal in Gent of Antwerpen plaats”, klinkt het nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier