Davy Casteleyn (kandidaat Blind Getrouwd) ontvangt reacties bij de vleet: “Ik heb zelfs al uitnodigingen gekregen om podcasts te maken over stotteren”

In VTM-programma ‘Blind Getrouwd’, waarvan zondagavond 21 februari de tweede aflevering van het seizoen wordt uitgezonden, wordt ook het stotter-probleem van Davy niet uit de weg gegaan. “Ze gaan er respectvol mee om. Toen de opnames aan de gang waren, vond ik dat ik het redelijk goed onder controle had. Maar nu ik de eerste aflevering te zien kreeg, was het toch wat manifester aanwezig. Ook ‘mijn vrouw’ Hanne gaat er volgens mij goed mee om”, meent Davy.

Davy Casteleyn is blij dat de stotterproblematiek onder de aandacht komt. “Maar dat was niet de reden voor mijn deelname.” (foto VTM)
Davy Casteleyn is blij dat de stotterproblematiek onder de aandacht komt. “Maar dat was niet de reden voor mijn deelname.” (foto VTM)

Het stotteren manifesteerde zich bij Davy toen hij in de tweede kleuterklas zat. “Ik volgde ook logopedie. Maar als kind ervaarde ik dat stotteren niet echt als een groot probleem. Niet in de klas, zelfs later in het middelbaar. Ik zat er – net als bij mijn familie – in een beschermde omgeving. Naar de supermarkt of de bakker gaan, lag soms wat moeilijker. Toen ik 17, 18 jaar was ging ik opnieuw logopedie volgen. Als kleuter had men nog verteld dat het probleem kon weggewerkt worden, maar als late tiener sprak men dat dan tegen. Daar had ik het wel moeilijker mee.”

Maar toch hield het Davy niet tegen. “Aan de unief in Leuven kom je in een nieuwe wereld terecht. Maar het heeft me nooit weerhouden om mensen aan te spreken en nieuwe vrienden te maken. Ik ben zelfs twee keer op Erasmus geweest, naar Parijs en Freiburg. Ik ben dus niet in mijn veilige cocon gebleven.”

Alleen op de wereld

Davy gaf ook een vijftal jaar les. “Eerst in Vlaamse scholen, maar dat waren vooral tijdelijke opdrachten. Daarna ook in het Franstalig onderwijs. Een sollicitatiegesprek is eigenlijk minder een probleem, omdat je dat net als een mondeling examen goed kan voorbereiden. Ik heb in die vijf jaar dat ik voor de klas stond ook geen problemen gehad met de leerlingen. Maar ook hier was elke les nauwgezet voorbereid.”

“Toen ik 23 jaar was en ik niemand kende van mijn leeftijd met een dergelijk probleem, dacht ik wel even alleen op de wereld te zijn. Maar diezelfde zomer kwam ik ook twee mensen tegen die hetzelfde voor hadden. Dat is toch op een of andere manier een opluchting. Nu de eerste uitzending van Blind Getrouwd op tv was, krijg ik ook heel wat reacties. Van mensen die het moedig vinden dat ik die stap gezet heb. Let wel: ik heb aan het programma meegedaan om een vrouw te vinden, niet om het stotteren onder de aandacht te brengen. Maar het is een leuke bijkomstigheid. Mensen met hetzelfde probleem zijn blij dat het ook eens op tv komt en ik kreeg al uitnodigingen van twee organisaties om een podcast te maken.”

Lees hier het artikel met de ouders van Davy.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.